Belgische Federale Overheid


* Elia houdt raadpleging over het ontwikkelingsplan van de transmissienetbeheerder voor elektriciteit

Elia houdt raadpleging over het ontwikkelingsplan van de transmissienetbeheerder voor elektriciteit

Datum: 20 april 2011

ELIA System Operator (ELIA), de beheerder van het Belgische transmissienet voor elektriciteit, organiseert een raadpleging over zijn ontwerp van ontwikkelingsplan en het bijbehorende milieueffectenrapport.

Het plan omvat de investeringen van de beheerder van het transmissienet voor de periode 2010-2020 (van 150 kV tot 380 kV). Het is opgesteld door de netbeheerder in samenwerking met de Algemene Directie Energie en het Federaal Planbureau.

Het ontwikkelingsplan bevat een gedetailleerde raming van de behoeften aan transmissiecapaciteit, met aanduiding van de onderliggende hypotheses, en vermeldt het investeringsprogramma dat de netbeheerder moet uitvoeren om tegemoet te komen aan deze behoeften.

Het plan heeft rekening gehouden met verschillende studies en analyses die zowel op Europees als op Belgisch niveau werden uitgevoerd om de elektriciteitsbehoeften in België te bepalen binnen de periode van het plan.
In overeenstemming met het wettelijk kader heeft Elia de verschillende hypotheses van zijn plan gedefinieerd en heeft het daarbij meer bepaald rekening gehouden met de 'Studie over de perspectieven van elektriciteitsbevoorrading 2008-2017' ('prospectieve studie elektriciteit') die de FOD Economie op 15 december 2009 op zijn website heeft gepubliceerd.

In overeenstemming met artikel 14, § 1, van de wet van 13 februari 2006 betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's moet het ontwikkelingsplan van ELIA gepaard gaan met een milieueffectenrapport en moeten beide onderworpen worden aan een raadpleging die van 16 mei 2011 tot 14 juli 2011 zal worden georganiseerd.

Door het publiek bij de besluitvorming te betrekken, verneemt ELIA hun bezorgdheden en kan het bij de opmaak van de definitieve versie van haar ontwikkelingsplan hiermee rekening houden.

Tijdens de raadpleging zullen het Ontwerp van ontwikkelingsplan en het milieueffectenrapport vanaf 16 mei 2011 beschikbaar zijn op de website www.elia.be.
Al deze documenten zullen in het Frans en in het Nederlands beschikbaar zijn.