Belgische Federale Overheid


* Toetanchamon op de Heizel en in het Jubelparkmuseum

Toetanchamon op de Heizel en in het Jubelparkmuseum

Datum: 20 april 2011

Van 20 april tot 6 november 2011 loopt er een
Toetanchamon-tentoonstelling op de Heizel: drie grafkamers van de farao zijn er waarheidsgetrouw gereconstrueerd, met ruim 1000 replica's van de belangrijkste voorwerpen. Als grootste Egyptemuseum van België speelt het Jubelparkmuseum in op deze tentoonstelling. Vanaf 20 april 2011 besteedt het ruime aandacht aan Toetanchamon en zijn familie in de verzameling Egypte.

Tentoonstelling in Brussels Expo (Heizel)

Op 26 november 1922 ontdekte Howard Carter de graftombe van farao Toetanchamon. Wat hij te zien kreeg, was overweldigend. De grafkamers bevatten grafgiften van onschatbare waarde. De talloze juwelen, cultusvoorwerpen, amuletten, koffers, stoelen, wapens, muziekinstrumenten en machtssymbolen waren stuk voor stuk meesterlijk vervaardigde voorwerpen die de overleden koning moesten vergezellen op zijn tocht naar het hiernamaals. Vooraanstaande Duitse egyptologen ondersteunden de Toetanchamon-tentoonstelling op de Heizel met wetenschappelijk advies.

Ruime aandacht voor Toetanchamon in het Jubelparkmuseum

In een eerste zaal van het Jubelparkmuseum komt u meer te weten over Howard Carter aan de hand van een film en archiefteksten. Bovendien krijgt u een collectie afgietsels uit de Amarna-periode te zien. Het gaat om afgietsels van beroemde stukken zoals de 'Nefertiti van Berlijn'.
Verder wordt het volledige sarcofagenensemble van Toetanchamon tentoongesteld aan de hand van schaalmodellen. Tot slot werd voor de gelegenheid de zaal van de 18de dynastie aangepast. Hier ontdekt u échte museumschatten uit de tijd van de beroemde farao en zijn familie: stenen Toetanchamonkopjes, Amarna-reliëfs, scarabeezegels van verschillende vorsten van de 18de dynastie waaronder Toetanchamon, Echnaton en Nefertiti.
En wist u dat Howard Carter en Lord Carnavon koningin Elisabeth en koning Albert I een aantal stukken cadeau deden bij hun bezoek aan het graf van Toetanchamon? U kunt ze zien en komt er meer over te weten in het Jubelparkmuseum.

Bezoekt u beide tentoonstellingen (Heizel, Jubelparkmuseum), dan heeft u recht op een verlaagd tarief.

Alle praktische informatie vindt u op de website van het Jubelparkmuseum.