Politie Rotterdam Rijnmond

Politie Rotterdam-Rijnmond en gemeente Vlaardingen zetten lokfietsen in

Datum publicatie: 20-04-2011 16:21

Sinds eind maart voert de politie in Waterweg-Noord actie om een stijging van het aantal fietsendiefstallen te voorkomen. De afgelopen weken zijn al 10 aanhoudingen verricht op verdenking van fietsendiefstal.

Gestolen fietsen behoren tot een van de grootste ergernissen. Ook in onze regio worden veel fietsen gestolen. Uit cijferanalyses van de afgelopen jaren, is een stijging van het aantal fietsendiefstallen in het voorjaar te zien. Om een stijging dit jaar te voorkomen, is o.a. de samenwerking gezocht met de gemeente Vlaardingen.*

Aanpak
Om de fietsendieven op heterdaad te kunnen betrappen, voert de politie acties uit zoals bijvoorbeeld posten in burger of uniform op locaties waar veel fietsen staan en worden gestolen. Daarnaast delen politieagenten in samenwerking met de Lichtblauwe Brigade preventietips uit of worden graveeracties georganiseerd.

Lokfietsen
De gemeente Vlaardingen spant zich samen met de politie in om het aantal fietsendiefstallen te verminderen. Op plekken waar vaak fietsen gestolen worden zijn bewaakte fietsenstallingen gemaakt. Daarnaast heeft de gemeente Vlaardingen maar liefst vier lokfietsen gefinancierd en daarmee het project mogelijk gemaakt. De politie levert de capaciteit om 24 uur per dag, zeven dagen per week, de lokfietsen te observeren en de eventuele opvolging uit te voeren.

De lokfietsen worden regelmatig in de wijken op aandachtlocaties neergezet. Niet alleen in Vlaardingen, ook in Schiedam, Maassluis en Hoek van Holland. Met deze fietsen richten de partijen zich op het in de kraag vatten van de daders. Sinds eind maart zijn in Schiedam en Vlaardingen al 9 lokfietsen weggenomen, wat heeft geleid tot 10 aanhoudingen van fietsendieven.

Tips om diefstal van uw fiets te voorkomen
o Zet uw fiets altijd en overal op slot, ook als u maar even weg bent. o Gebruik ten minste twee sloten.
o Zet uw fiets altijd aan een paal of een fietsenrek. o Maak zoveel mogelijk gebruik van de (gratis) bewaakte fietsenstallingen in de omgeving.

Aangifte
Doe altijd aangifte als uw fiets gestolen is. Elke gestolen fiets is er één teveel. Daarom doet de politie er alles aan om gestolen fietsen op te sporen en terug te brengen. Door aangifte te doen maakt u uw fiets bekend bij de politie en daarmee vergroot u de kans dat wij uw fiets terug vinden.


*Ook startte het korps op donderdag 14 april een preventieve campagne: Zet uw fiets op slot én vast! Onderdeel van deze campagne is een anti-fietsendiefstalfilm waarin Martin van Waardenberg de hoofdrol speelt (zie youtube.com).
28681_2.jpg