D66

woensdag 20 april 2011

Betere bescherming klokkenluiders in EU

"De Europese Unie moet een speciale regeling voor de bescherming van klokkenluiders krijgen."

Dit heeft Europarlementslid Marietje Schaake vandaag in het EP gezegd, na afloop van een seminar dat ze organiseerde over het nieuwe IJslandse Moderne Media Initiatief (IMMI).

Schaake: "Door de beschermende wetgeving wordt IJsland een vrijhaven voor onder andere (digitale) media en servers voor online diensten. Europa moet hier een voorbeeld aan nemen."

Een ´IMMI´ voor heel Europa is de ambitie

Volgens Schaake drukt IJsland ons met de neus op de feiten. In veel landen in Europa zijn journalisten, hun bronnen, maar ook klokkenluiders en internet servers nog altijd kwetsbaar. Zij moeten tegen politieke druk of overheidsbemoeienis beschermd worden. In Hongarije en Italië bijvoorbeeld is het nog altijd erg slecht gesteld met de persvrijheid. De sociaal-liberaal pleit ervoor dat een soortgelijk initiatief als dat van IJsland in Europa moet komen. "Een zo groot mogelijke garantie van het vrije woord en bescherming van de fundamentele rechten van Europeanen moet onze ambitie zijn", aldus de D66 Europarlementariër.

Momenteel kunnen overheden te weinig doen om de online rechten van hun burgers te garanderen. Wetgeving is op dit gebied nog altijd nationaal. Daardoor kan het zo zijn dat Nederlanders die sociale media zoals het in Amerika gevestigde Twitter gebruiken ineens vervolgd worden volgens Amerikaans recht. "Europa is een gemeenschap van waarden, met vrije meningsuiting en toegang tot informatie hoog in het vaandel. Het is van groot belang om journalisten, hun bronnen, en ook klokkenluiders te beschermen. In deze digitale tijd moeten we in Europa een vrij internet beschermen tegen censuur en blokkades", aldus Marietje Schaake.

Glijdende schaal

Vaak worden argumenten als nationale veiligheid aangehaald om een uitzondering op bescherming van journalisten, hun bronnen en informatie te maken. Schaake noemt dit een gevaarlijke glijdende schaal, waarbij overheden steeds meer reden zien om uitzonderingen te maken en toch toegang tot e-mails, bronnen, en andere data te eisen.