Woonbond


20-04-2011 Tweede Kamer kritisch over oprekken maximumhuur

De Tweede Kamer is kritisch over het voorstel van minister Donner om de maximumhuur van alle woningen in Nederland met ruim 120 euro te verhogen. Volgens veel Kamerfracties is dit slecht voor huurders en funest voor de doorstroming op de woningmarkt.

Donner stelt voor om alle woningen in Nederland 25 extra punten te geven in het Woningwaarderingsstelsel. Daarmee wordt de maximumhuur die mag worden gevraagd ruim 120 euro hoger.

Minister Donner heeft haast met huurverhoging Op 19 april werd het plan van Donner besproken in een Algemeen Overleg over het huurbeleid. In dit overleg werd verhinderd dat Donner de maatregel binnen vier weken kan invoeren. De Tweede Kamer eist dat het voorstel eerst schriftelijk wordt behandeld, en daarna in een debat wordt besproken.

Oppositie wil alternatief

Oppositiepartijen willen dat er een alternatief plan komt dat de belangen van huurders beter beschermt en dat de huurmarkt beter laat functioneren. Zij willen dat de minister hierover gaat praten met de Woonbond, verhuurders, het samenwerkingsverband van grote steden en andere belanghebbenden. Maar ook regeringsfracties toonden zich kritisch over het plan van Donner. Eric Lucassen (PVV) constateerde dat het voorstel van Donner niet overeenkomt met de afspraken in het regeerakkoord. Betty de Boer (VVD) vond het jammer dat er in het nieuwe plan van de minister geen relatie meer is met de WOZ-waarde van de woningen.

Woonbond wijst op nadelige gevolgen

In een brief aan de Kamer liet de Woonbond weten fel tegen het voorstel te zijn. "De maatregel heeft verstrekkende nadelige effecten. De gevolgen voor de werking van de Huisvestingswet zijn niet onderzocht en de gevolgen voor de huurtoeslaguitgaven worden sterk onderschat." Ook stelt de Woonbond dat snelle invoering van een maatregel met zulke verstrekkende gevolgen niet voldoet aan criteria voor zorgvuldige, werkbare en goed afgewogen regelgeving.

Wethouders grote steden tegen

Ook de wethouders van de vier grote steden stuurden een protestbrief aan de Kamer. `Wij zijn verbaasd en teleurgesteld over de toepassing van de 25 extra punten in het WWS... Teleurgesteld omdat deze generieke toepassing een groot en negatief effect zal hebben op de toegankelijkheid en doorstroming in onze steden en op het tegengaan van inkomenssegregatie', aldus de wethouders in deze brief.

Downloads:
Brief Woonbond aan de Tweede Kamer (PDF)
Brief G4 (grote steden) aan de Tweede Kamer (PDF)

Zie het origineel