Landelijk Aktie Komitee Scholieren

NIEUWS

ONDERWIJS IS OUDERWETS


- Docenten sluiten niet aan bij belevingswereld scholier
- Onbevoegde docent voor de klas moet verdwijnen
- Leegloop vmbo oplossen door meer uitdaging

Amsterdam, 20 april 2011- Het onderwijs moet meer aansluiten bij de belevingswereld van de scholier stelt het LAKS naar aanleiding van het vandaag uitgekomen jaarverslag van de Inspectie van het Onderwijs. Voorzitter van het LAKS Steven de Jong: `Het onderwijs is niet meer van deze tijd, uit het rapport van de inspectie blijkt dat weinig leraren moeite doen om af te stemmen op de scholier. Het is niet gek dat gedemotiveerde scholieren slecht presteren.' Ook de hoge instroom op het havo door gebrekkig uitdaging op het vmbo, en de vele onbevoegde docenten zorgen voor de lagere slagingspercentages op het havo en vwo.

"Scholieren worden in het huidige systeem niet genoeg gemotiveerd. Docenten doen niet genoeg hun best om aan te sluiten bij de belevingswereld van de scholieren", aldus De Jong. In het rapport van de inspectie staat dat een meerderheid van de leraren niet zijn best doet om instructies en verwerkingsopdrachten af te stemmen op de scholier, 15% van de scholen krijgt het niet voor elkaar om scholieren actief te betrekken bij het onderwijsproces. Ook de interactie tussen scholieren en docenten kan beter. De Jong: "Het wordt tijd dat er tussen scholieren en hun leraren een dialoog ontstaat over de lessen om samen te zorgen voor effectief onderwijs."

Naast dat leraren hun lessen beter moeten afstemmen op de doelgroep is het ook belangrijk, moeten zij ook de kans krijgen omeen geldige onderwijsbevoegdheid te behalen. Bijna een kwart van de docenten, 24%, is onbevoegd, terwijl onderzoek aantoont dat dit funest is voor de leerprestaties van scholieren. De Jong: "Scholen zijn bang om slechter presterende docenten daarop te wijzen. We hebben een cultuuromslag nodig in de docentenkamer, een goede docent moet beloond worden."

Niet enkel de onbevoegdheid van docenten leidt tot lagere slagingspercentages. Steeds meer scholieren kiezen voor een havo of vwo opleiding, ook als een degelijke vmbo-opleiding een betere keuze zou zijn. Het vmbo stroomt langzaam leeg. Dat komt o.a. door te weinig uitdaging voor scholieren, blijkt uit het onderzoek "Vraag het de vmbo"er" dat het LAKS gistermiddag aan minister Marja van Bijsterveldt heeft uitgereikt. Maar liefst 70% van de scholieren gaf in het onderzoek aan het vmbo makkelijk te vinden en het vmbo-diploma wordt daarnaast niet hoog gewaardeerd. De Jong: "Het vmbo heeft een slecht imago en loopt langzaam leeg. Dit terwijl het vmbo zo waardevol kan zijn. We moeten deze signalen echt serieus nemen en dit onderwijs verbeteren".


-----
EINDE PERSBERICHT

Bekijk hier het bericht van de Inspectie van het Onderwijs. Helemaal onderaan die pagina vind je het onderwijsverslag.
Zie het origineel

Deel |