Gemeente Bernheze


Bestrijding eikenprocessierups in Bernheze

De eikenprocessierups komt sinds 1990 in het zuiden van Nederland voor. De laatste jaren nam het aantal meldingen van overlast door de rupsen toe. De rupsen, die tot wel 700.000 brandharen kunnen bezitten, kunnen voor mens en dier veel overlast veroorzaken. De overlast kan bestaan uit huidirritaties, ontstekingen van luchtwegen en/of ogen. Ook dit jaar wordt er weer overlast verwacht van de eikenprocessierups.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Deze vlinder legt haar eitjes in de toppen van eikenbomen. De rupsen ondergaan vijf vervellingen tijdens hun groeiproces. Vanaf de derde vervelling produceert de rups steeds meer brandharen.

Waar komen ze voor?

De nesten ven de eikenprocessierups komen voor in inlandse eiken. U herkent ze aan het grijze spinsel dat eromheen zit. De nesten zijn meestal zo groot als een handbal.

Wat doet de gemeente?

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups al een aantal jaren. Dat gebeurt in een zo vroeg mogelijk stadium. Op locaties langs doorgaande wegen spuit de gemeente een biologisch bacteriepreparaat op de bomen waarin ze voorkomen. Het middel is alleen schadelijk voor rupsen, niet voor mensen of andere dieren. Daar waar zeldzame vlinders voorkomen wordt niet gespoten. Op locaties binnen de bebouwde kom zuigt de gemeente de rupsen op met behulp van een vacuümton, die voor de helft is gevuld met water. In het water zijn de brandharen van de rupsen ongevaarlijk.

Wanneer?

Afhankelijk van het weer, worden de bomen in het buitengebied ongeveer begin mei bespoten. De rupsen hebben dan nog niet de overlast veroorzakende brandharen. Voor een goed resultaat is het van belang dat het windstil is. Daarom zal de gemeente ook 's avonds en 's nachts spuiten. Dit kan enige geluidsoverlast tot gevolg hebben. Aangeraden wordt om vee op minimaal 15 meter afstand te houden van de bespuiting. Op onderstaande lijst staan de straten waar gespoten wordt. Het opzuigen van de rupsen zal eind mei/begin juni plaatsvinden.

Overlast op uw terrein?

Ook in eiken die geen eigendom zijn van de gemeente Bernheze komen rupsen voor. De aannemer die in opdracht van de gemeente werkt, kan deze ook bij u verwijderen. Omdat het hier om uw bomen gaat, zijn ook de kosten voor uw rekening. U kunt de overlast melden via (0412) 45 88 88. De gemeente Bernheze geeft uw adres door aan de aannemer en deze komt dan bij u de rupsen uit de bomen verwijderen.

Hiervoor geldt een starttarief van EUR 50,-. De aannemer bestrijdt de rupsen maximaal 45 minuten lang, inclusief de reistijd naar uw adres vanuit een ander adres in Bernheze. Mocht deze tijd niet voldoende zijn, dan wordt er voor een tarief van EUR 83,85 per uur verder bestreden. U dient zelf thuis te zijn bij de uitvoering van de bestrijding, omdat u de vergoeding voor het bestrijden ter plekke contant dient te voldoen. De genoemde bedragen zijn exclusief btw.

Wat kunt u doen?

Bestrijd nooit zelf de rupsen. Wanneer u de eikenprocessierups signaleert, geef dit dan door aan de gemeente, telefoon (0412) 45 88 88.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de heer G. de Bekker van afdeling Civiel- en Cultuurtechniek, telefoon (0412) 45 88 88.

Stratenlijst te bespuiten bomen

Heesch Bosschebaan, Graafsebaan, Groldersedijk, Grolderseweg, Venhofstraat, Vinkelsestraat, Vosbergstraat, Wijststraat, Zoggelsestraat, Nieuwe Erven (ged.)

Heeswijk-Dinther Aabrugstraat, Dopheiweg, Fokkershoek, Gouverneursweg, Groenstraat, Heibloemsedijk, Hoge Broekstraaat, Hogeweg, Hommelsedijk, Hommelsehoeve, Justitieweg, Kaathovensedijk, Kameren, Kanaaldijk Noord, Koffiestraat, Krommertseweg, Laag-Beugt, Laageindsedijk, Laverdonk, Liniedijk, Meerstraat, Rukven, Schanseweg, Lariestraat Vorstenbosseweg, Zandstraat, Dintherseweg

Loosbroek Hoogeindsestraat, Koningsstraat, Schaapsdijk

Nistelrode Dintherseweg, Koudenoord, Molenhoeve Udenseweg

Vorstenbosch Akkerweg, Derpt, Brakkensedijk, Kampweg, Langenbergsestraat, Lendersgat, Meuwelweg, Nistelrodesedijk

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35