CDA


Strengere Euroregels: onderhandelingen starten tussen Europees Parlement en lidstaten
woensdag 20 april 2011
Vandaag beginnen de onderhandelingen over strengere euroregels. CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool zal deze onderhandelingen mede voeren.

Een stevig economisch bestuur is cruciaal voor een stabiele euro en een gezonde economie. CDA Europarlementariër Corien Wortmann-Kool: "Landen die de spelregels voor de euro negeren moeten daarop aangesproken kunnen worden. Gisteravond heeft de economische en monetaire commissie van het Europees Parlement mijn voorstellen om dit te bereiken overgenomen. Via die stemming is het onderhandelingsmandaat vastgesteld en het is de bedoeling dat voor de zomer overeenstemming wordt bereikt tussen de lidstaten en het Europees Parlement."

Wortmann-Kool: "Wij willen strengere regels om een nieuwe eurocrisis te voorkomen. De controle op het Stabiliteit- en Groeipact is tot nu toe te vrijblijvend geweest, waardoor de invloedrijke lidstaten zoals Duitsland en Frankrijk door politieke koehandel sancties konden ontlopen. Mijn voorstellen die deze uitruilpraktijken moeten voorkomen konden rekenen op brede steun. Zo kan de Raad alleen met een gekwalificeerde meerderheid een standpunt of aanbeveling van de Europese Commissie wijzigen."

De doelstellingen van het Stabiliteit-Groeipact moeten volgens de voorstellen worden vastgelegd in de nationale begroting. Wortmann-Kool: "Het Stabiliteit- en Groeipact worden nog te vaak gezien als bureaucratie uit Brussel. De begrotingsregels zijn echter van groot belang voor de euro en daarmee onze economie. De doelstellingen van het Pact moeten daarin veel meer nationaal bezit worden en daarmee onderwerp van maatschappelijk en politiek debat in de nationale parlementen."

Een strenger Pact betekent niet alleen stevige sancties, maar vooral veel meer nadruk op preventie en een onafhankelijke rol van de Commissie als bewaker van de spelregels. "Voorkomen is altijd beter dan genezen. Als wij stevigere begrotingsregels hadden gehad dan was de uitgangspositie van de lidstaten die nu in noodweer verkeer stukken beter geweest", aldus Wortmann.