Tweede Kamer der Staten Generaal


De situatie van intimidatie en blokkade van de haven in Boulogne is inmiddels de vierde week ingegaan en duurt wat betreft de ChristenUnie-fractie nu te lang. Nederlandse vissers hebben grote financiele schade. Overleg tussen staatssecretaris Bleker en zijn Franse ambtsgenoot heeft tot nu toe weinig opgeleverd. De ChristenUnie wil dat de staatssecretaris voor morgen 12.00 uur beantwoord.


* Deelt u de mening dat de buitenhaven van Boulogne vanwege het grote verval van 7-9 meter praktisch niet te gebruiken is om te lossen en te havenen en dat vissers hierdoor gedwongen worden uit te wijken naar de verder gelegen havens bij Le Havre of Oostende?
* Bent u bekend met het ongeluk met ernstig letsel voor een Nederlandse visser dat afgelopen weekend in de door Franse autoriteiten beveiligde buitenhaven in Boulogne sur Mer heeft plaatsgevonden als gevolg van de deining in de buitenhaven? Klopt het dat ook een auto is vernield en dat een schip met problemen met de motorkoeling alleen toestemming kreeg de buitenhaven in te varen? Zijn u meer van dergelijke situaties bekend?
* Bent u op de hoogte van het feit dat ieder schip dat met de situatie in Boulogne te maken heeft, wekelijks circa 9000 euro extra aan kosten moet maken? Bent u bereid vissers te ondersteunen bij het claimen van deze schade bij degene die voor deze situatie verantwoordelijk zijn?
* Deelt u de mening dat adviezen van Franse autoriteiten uit overwegingen van voorzorg, zeker nu de onrust en acties bij de haven van Boulognue al zo lang duren, onvoldoende tegemoet komen aan het recht op bescherming van de Nederlandse vissers?
* Is de Nederlandse regering bereid op het hoogste politieke niveau protest aan te tekenen tegen de behandeling door Franse vissers van hun Nederlandse beroepsgenoten en aan te dringen op spoedige ingrepen van de Franse overheid?
* Bent u bereid zolang de acties duren te monitoren hoeveel Nederlandse vissersschepen er niet kunnen lossen in Boulogne en de Franse autoriteiten met deze feiten wekelijks te confronteren?