Ingezonden persbericht


Persbericht, april 2011

Nieuw seizoen Nederlands Dans Theater

Nederlands Dans Theater heeft zijn seizoen 2011/2012 in een ander jasje gepresenteerd. De nieuwe huisstijl markeert het begin van een nieuwe weg die het dansgezelschap onder leiding van artistiek directeur Jim Vincent inslaat. De huisstijl is ontworpen door ontwerpbureau Koeweiden Postma. De belangrijkste verandering die vanaf komend seizoen zichtbaar is, is het feit dat de boegbeelden van het dansgezelschap, Paul Lightfoot en Sol León, zich meer op Nederlands Dans Theater 1 gaan richten. Tegelijk wordt de getalenteerde Zweedse choreograaf Alexander Ekman een belangrijk nieuw gezicht voor Nederlands Dans Theater 2. In het seizoen 2011/2012 staan acht wereldpremières op het programma. De nieuwe huisstijl is vanaf de start van het culturele seizoen in augustus, overal te zien.

Vincent wil dat de twee groepen, Nederlands Dans Theater 1 en 2, naast hun gemeenschappelijke basis, ook een duidelijker eigen identiteit krijgen. Nederlands Dans Theater 1 blijft de groep waar 's werelds meest bekende huis- en gastchoreografen en andere kunstenaars creëren. Nederlands Dans Theater 2 wordt de plek van waaruit vernieuwing moet voortkomen in samenwerking met aanstormende nieuwe choreografen. Deze groep wordt, meer nog dan nu het geval is, een kweekvijver waarin jong talent zich onder de hoede van mentoren kan ontwikkelen. De educatieactiviteiten en community art projecten van Nederlands Dans Theater krijgen een meer prominente plek binnen het gezelschap. Deze tak gaat met een eigen logo verder onder de naam Move in. De Maximum Dance Course die Nederlands Dans Theater de afgelopen drie jaar organiseerde (in samenwerking met De Dutch Don't Dance Division en Ballet & Co), houdt op te bestaan. Nederlands Dans Theater start vanaf aanstaande zomer een gloednieuwe zomercursus: de Summer Intensive. Deze cursus is helemaal op professionele dansers (in opleiding) gericht. Voor de 60 beschikbare plekken hebben 277 dansers geauditeerd. De Summer Intensive vindt plaats van 8 t/m 20 augustus 2011. Ook het door Vincent reeds aangekondigde 'Project by Nederlands Dans Theater' maakt deel uit van het nieuwe gezicht van het gezelschap. Het eerste project, waarbij samenwerking met uiteenlopende disciplines en kunstenaars wordt gezocht, is in ontwikkeling. De eerste resultaten worden in 2012 verwacht.

Vanwege het vertrek van voormalig zakelijk directeur Jet de Ranitz (per 1 april 2011 benoemd als Voorzitter van het College van Bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) gaat het gezelschap het nieuwe seizoen in met een nieuwe zakelijk directeur. Na de zomer wordt bekend wie dat zal zijn. Ook wordt er gezocht naar een nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht omdat Gerrit Zalm deze functie heeft neergelegd. Hij wordt tijdelijk waargenomen door Johan van der Werff.

Op het gebied van sponsoring is er een nieuwe samenwerking van de grond gekomen. Samen met het Koninklijk Concertgebouworkest en het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis heeft Nederlands Dans Theater in Londen de Dutch Masters Foundation opgericht. Dit netwerk is bedoeld om nieuwe geldstromen aan te boren. Voor meer informatie over de Dutch Masters foundation zie: www.dutchmasters.org.uk SIEMENS is een nieuw Societylid van Nederlands Dans Theater.

In het seizoen 2011/2012 staan acht wereldpremières op het programma van: Paul Lightfoot en Sol León (twee nieuwe creaties), Crystal Pite, Medhi Walerski en Marco Goecke (allen voor Nederlands Dans Theater 1), en Alexander Ekman, Johan Inger en Ken Ossala (allen voor Nederlands Dans Theater 2) Voor het eerste programma van Nederlands Dans Theater 1, 'Signature', wordt samengewerkt met het Residentie Orkest. Het programma 'Cacti' van Nederlands Dans Theater 2 wordt opgevoerd onder live begeleiding van Holland Symfonia.

Dansers die het gezelschap met ingang van seizoen 2011/2012 verlaten zijn: Brigel Gjoka, Fernando Hernando Magadan (tijdelijke afwezigheid van een jaar), Marina Mascarell Martinez, Iván Pérez, Parvaneh Scharafali, (allen Nederlands Dans Theater 1) en Chiaki Horita en Or Kahlon (Nederlands Dans Theater 2).

Aram Hasler, Bryan Arias en César Faria Fernandes stromen van Nederlands Dans Theater 2 door naar Nederlands Dans Theater 1. Er komen twee nieuwe dansers van andere gezelschappen bij Nederlands Dans Theater 1: Keiko Nisugi (Japan) en Kevin Quinaou (Frankrijk).

Nieuwe dansers bij Nederlands Dans Theater 2 zijn: David Ledger (Engeland), Chuck Jones (USA), Fernando Troya (Spanje), Dévi Selly en Clara Villalba (beiden Frankrijk). Er zijn twee stageaires aangenomen: Barbara D'Agostino en Tim Volleman (beiden van CODARTS).

Ook in 2011/2012 zal Nederlands Dans Theater op vele buitenlandse podia te zien zijn zoals Parijs, Keulen, Bregenz, Athene, Oslo, Moskou, Sint Petersburg, Londen e.a.

De seizoensbrochure is online te bekijken op:

http://www.ndt.nl/newbrochure/