Diergaarde Blijdorp


---

Pelikanen in Blijdorp doen het nu eindelijk zelf 20-04-2011
De kroeskoppelikanen in Diergaarde Blijdorp brengen nu eindelijk zelf een jong groot. De afgelopen drie jaar namen de vogelverzorgers van de Diergaarde die klus voor hun rekening. Het kuiken is afkomstig uit de tweede leg. Drie jongen van de eerste leg zijn vandaag door de verzorgers teruggeplaatst in de groep...

In 2009 werden in Blijdorp voor het eerst drie kroeskoppelikaantjes groot, een Nederlandse primeur voor de Diergaarde. Voor deze bedreigde soort bestaat een Europees fokprogramma en Blijdorp wilde niet het risico lopen dat de jonge pelikaantjes verloren zouden gaan door de nog jonge en onervaren ouders. Daarom werd besloten om de kostbare kuikens met de hand groot te brengen.

Dat herhaalde zich in 2010 en ook nog begin dit jaar, toen opnieuw drie pelikanen werden grootgebracht. Deze laatste drie pelikanen worden nu in de pelikanengroep geïntroduceerd. De kolonie groeit daarmee tot 17 vogels. Bovendien heeft een stel pelikanen opnieuw eieren gelegd, waaruit nog een jong is geboren. Dit laatste jong wordt nu door de eigen ouders verzorgd.

Pelikanen broeden graag in grote groepen: ze maken weliswaar veel ruzie met elkaar maar voelen zich desondanks alleen in een grote groep voldoende veilig om hun jongen te verzorgen en groot te brengen. Daarom worden de pelikanen 's winters achter de schermen ondergebracht in een binnenruimte, waar ze hun nesten maken en eieren leggen. In het voorjaar mogen de dieren dan weer heerlijk rondzwemmen in het Amoergebied van Blijdorp, waar ze op het eiland opnieuw aan het broeden zijn geslagen met nòg een jonge pelikaan als resultaat. Vanuit de Amoerkijkhut kunnen de Blijdorp-bezoekers nu zelf bekijken hoe de pelikanen hun jong verzorgen.

foto:
Een Nederlandse primeur voor Diergaarde Blijdorp: de kroeskoppelikanen voeden nu eindelijk zelf hun jong op zonder hulp van de verzorgers Deze drie jonge kroeskoppelikanen zijn overigens nog wel met de hand grootgebracht. Zij worden door de verzorgers teruggeplaatst bij hun soortgenoten in Blijdorp.