Jet Bussemaker schrijft boek over de oorlog in Nederlands-Indië

Persbericht van Uitgeverij Thoeris B.V.

Op 20 april verschijnt bij uitgeverij Thoeris 'Dochter van een kampkind, ervaringen van een staatssecretaris met de oorlog in Nederlands-Indië'van Jet Bussemaker. 'De oorlog was in mijn jeugd altijd aanwezig,' schrijft oud-staatssecretaris Jet Bussemaker, 'hoewel er weinig over werd gesproken.' Haar vader, geboren in 1928, zat als kind in het Jappenkamp en heeft dat heel bewust meegemaakt. Eind jaren tachtig ging Bussemaker met haar vader naar Indonesië om de verhalen van zijn jeugd en de oorlog te horen. In 2007 werd zij benoemd tot staatssecretaris VWS en werd zij politiek verantwoordelijk voor de zorg voor oorlogsgetroffenen. 'De distantie die doorgaans van een bewindspersoon wordt verwacht, was nu opeens niet meer zo vanzelfsprekend,' schrijft zij. 'De oorlog kwam gevaarlijk dichtbij.' Bussemaker schrijft in Dochter van een kampkind een gelaagd verhaal. Over de oorlog in Nederlands-Indië door de ogen van een twaalfjarige jongen in een kamp nadat hij zijn vader had verloren in de strijd tegen de Japanners. Over zichzelf als dochter die in opstand kwam tegen de koloniale geschiedenis. Over het beleidsperspectief dat zij als staatssecretaris formuleerde. En over de nog altijd grote gevoeligheid van het onderwerp. 'Goed', en 'fout' blijken geen eenduidige begrippen maar eerder een wisseling van perspectief.
De boekpresentatie van Dochter van een kampkind vindt plaats op 20 april om 15.30 in het Bethaniënklooster te Amsterdam. In samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek is daar een lezing met forumdiscussie georganiseerd over 'herinneren in Nederland' met als moderator Stephan Sanders en als forumleden Esther Captain, Joost van Bodegom en Susan Hogervorst. Wetenschapper Rob van Ginkel zal spreken over de herdenkingscultuur in Nederland. Aansluitend zal Jet Bussemaker spreken en het eerste exemplaar van haar boek overhandigen aan haar vader.
Politicologe Jet Bussemaker is voormalig staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Momenteel is zij lid van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam, kroonlid van de Sociaal Economische Raad en bestuurslid van Het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek. Eerder schreef zij onder meer Leven na paars? Linkse visies op de derde weg (met Rick van der Ploeg), Zielig zijn we niet en Betwiste Zelfstandigheid.

Dochter van een kampkind
Ervaringen van een staatssecretaris met de oorlog in Nederlands-Indië Door Jet Bussemaker
ISBN 978 90 72219589, gebonden, 168 blz.
Verkrijgbaar bij de (internet)boekhandel of www.thoeris.nl

Links:
http://www.thoeris.nl



Razende Robot Reporter