Ingezonden persbericht

13.000 keer nee tegen A4, nu Raad van State aan zet

Op 20 en 21 april vindt bij de Raad van State de hoorzitting plaats van de beroepsprocedure tegen de A4 Delft-Schiedam. In de aanloop naar deze zitting heeft het samenwerkingsverband 'Hoezo Midden-Delfland snelweg?' 13.000 handtekeningen aangeboden aan minister Schultz. Al deze 13.000 mensen hebben getekend omdat zij grote bezwaren hebben tegen de A4, zoals deze nu in het Tracébesluit staat beschreven.

Al tientallen jaren zijn er plannen voor aanleg van de omstreden weg dwars door het open en groene Midden-Delfland gebied. Steeds werd de weg tegengehouden door veel weerstand vanuit de regio, maar met behulp van de Crisis- en Herstelwet is het voormalig minister Eurlings dan toch gelukt om op 2 september jl. het Tracébesluit voor de weg te ondertekenen. Tegenstanders zijn het echter niet eens met dit Tracébesluit omdat onder andere nut en noodzaak van de weg niet bewezen zijn, de luchtkwaliteit dusdanig zal verslechteren dat Europese normen overschreden worden, de afspraken die gemaakt zijn over geluidsoverlast niet worden nagekomen en de natuur onacceptabel negatief wordt beïnvloed. De Raad van State wordt nu gevraagd om te beoordelen of het Tracébesluit en de totstandkoming hiervan inderdaad in strijd zijn met de wet.

Tevens zijn de tegenstanders van mening dat van een goede inpassing van de weg geen sprake is. Om dit duidelijk te maken hebben zij een dwarsdoorsnede van de weg op ware grootte nagebouwd. De weg zal een breedte gaan beslaan van twee keer vier rijbanen, wat neerkomt op 42 meter. 'Een afschuwelijke scheur dwars door het prachtige landschap van Midden-Delfland dat het laatste grote groene gebied in dit dichtbevolkte en industriële deel van de Randstad vormt', aldus de tegenstanders van de weg.

Het bezwaar dat is ingediend bij de Raad van State wordt gesteund door de 13.000 mensen die hun handtekening gezet hebben. De handtekeningen zijn vanochtend aangeboden aan minister Schultz van Infrastructuur en Milieu. Op het laatste moment liet zij weten wel de handtekeningen in ontvangst te willen nemen, maar alleen in besloten kring. Het actiecomité is daarmee akkoord gegaan maar heeft tijdens de manifestatie de plechtige overhandiging van de handtekeningen herhaald met een look-a-like minister Schultz. Daarna onthulde zij het zicht op een dwarsdoorsnede van de A4: 2 taluds van 8 meter hoog met daartussen een strook snelweg van 42 meter breed, compleet met witte wegmarkeringen en het bijbehorende snelweglawaai. Ruim 80 mensen hebben aan de manifestatie deelgenomen. Al met al moet het overtuigende bewijs van zo veel onvrede met het besluit deze weg aan te leggen en de prachtige en stille omgeving in plaats van het geraas van een snelweg de minster op zijn minst toch doen twijfelen aan het besluit dat haar voorganger genomen heeft.

Bijgevoegde documentatie:
Foto van nagebouwde dwarsdoorsnede A4 en enkele foto's van de manifestatie
Toespraak tot en antwoord van de look-a-like Schultz
Link naar filmpje van overhandiging handtekeningen vandaag: http://www.youtube.com/watch?v=5yEZWCGpocI
Zie ook onze persmap: http://www.hoezomiddendelflandsnelweg.nl/index.php?page=persmap
Foto's in een hoge resolutie zijn te vinden in de persmap en op aanvraag verkrijgbaar



Ingezonden persbericht