Gemeente Binnenmaas

Mevrouw Kniertje Verzijl-Dirkse viert 100e verjaardag

19-04-2011

Een eeuw Kniertje

De geboren en getogen Mijnsheerenlandse Kniertje Verzijl-Dirkse viert op woensdag 20 april a.s. haar 100e verjaardag. Burgemeester Borgdorff bezoekt de eeuwelinge op die dag om 11.30 uur op het adres Schaduwrijk 27 in Puttershoek.

Kniertje werd 100 jaar geleden geboren in het molenmakers gezin van Henk Dirkse en Kee Pijl, als achtste kind in het gezin, dat verder drie dochters en vier zonen telde. Het was een warm, gezellig gezin, waar alles kon.
Als jong meisje heeft ze een bijdrage geleverd aan haar vaders bedrijf, door te helpen bij de verhuizing van de palsrokmolen uit Numansdorp. Die werd afgebroken, om vervolgens in het toen nog jonge openluchtmuseum in Arnhem weer opgebouwd te worden. Daar is de Numansdorpse molen nog steeds te bewonderen.

Schoenmaker

De jongste dochter uit het gezin Dirkse trouwde in 1936 met Kees Verzijl, een orthopedisch schoenmaker. Het jonge echtpaar vestigde zich in Mijnsheerenland. Toen bleek dat er in dat dorp behoefte was aan een kapper, leerde de schoenmaker het kappersvak erbij. Kniertje en Kees kregen drie kinderen en ondertussen zijn er vijf klein- en (bijna) tien achterkleinkinderen, waar Kniertje nog altijd van geniet.

De vakantiereizen met het gezin waren de hoogtepunten van het jaar. In de naoorlogse jaren verkende het gezin Nederland en later doorkruisten ze met vrienden Europa.
Nu woont Kniertje Verzijl-Dirkse, na wat verhuizingen binnen Mijnsheerenland, in Puttershoek, waar zij liefdevol wordt verzorgd in een woongroep van Zorgwaard.