Ingezonden persbericht

Voorstel Winkeltijdenwet van D66 en GroenLinks positief voor de consument

Morgen debatteert de Tweede Kamer over het initiatiefwetsvoorstel van D66 en GroenLinks over de wijziging van de Winkeltijdenwet. Het voorstel bepleit dat niet Den Haag, maar de gemeenten zelf kunnen besluiten of zij de winkels in hun gemeenten toestemming geven om op zondag open te gaan.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van de Nederlandse supermarkten, vindt dat er met dit voorstel geluisterd wordt naar de wensen van de consument. Boodschappen doen op zondag wordt steeds populairder. Uit consumentenonderzoek van het CBL blijkt dat zo'n 80% van de consumenten die een supermarkt in de buurt heeft die op zondag open is, hier blij mee is. Ook de zondagsomzetten, die jaarlijks fors stijgen, tonen aan dat klanten het boodschappen doen op zondag waarderen. In 2010 bedroeg die omzet 364 miljoen euro. "Een deel daarvan is natuurlijk verschuiving van omzet van andere dagen maar een deel is ook autonome groei. Dit laat zien dat we te maken hebben met een veranderende maatschappij, waarin de consument steeds meer behoefte heeft aan flexibiliteit. Ook met betrekking tot de tijden waarop zij boodschappen doen. Deze wens van onze klanten faciliteren wij graag." aldus Henrieke Crielaard van het CBL.
Het CBL verwacht overigens dat er ook gemeenten zijn waarin ondernemers en burgers geen behoefte hebben aan verruiming van de zondagsopenstelling van winkels. Het CBL vindt het positief dat dit wetsvoorstel lokaal maatwerk mogelijk maakt.

Het CBL hoopt dat de Tweede Kamerleden ook de wensen van de consument mee zullen nemen in hun besluitvorming.

---Einde persbericht----