PERSBERICHT van het FAVV

20/04/2011 16:02

FAVV-AFSCA

ISO 17020 accreditatie door BELAC van de controleactiviteiten van het Voedselagentschap in de sector distributie (Cert. nr. 428-INSP)

Na amper 10 jaar heeft het FAVV een plaats in het koppeloton van Europese voedselinspectiediensten weten te verwerven door het behalen van een accreditatiecertificaat (cert. Nr. 428-INSP beschikbaar op www.belac.be) uitgereikt door BELAC volgens de norm ISO/IEC 17020 voor controleactiviteiten in de sector distributie (detailhandel, warenhuizen, horeca, grootkeukens, -).

Norm ISO 17020 legt criteria vast voor de werking van de diensten die inspecties verrichten. Naast voorschriften met betrekking tot het kwaliteitsmanagementsysteem legt de norm ook technische criteria vast (met name betreffende de competentie van controleurs, uitrustingen, methoden, -) alsook criteria op het stuk van onafhankelijkheid, onpartijdigheid, integriteit en organisatie waaraan in het kader van de inspecties moet worden voldaan. Tijdens de accreditatieaudits bij het hoofdbestuur en in de provinciale controle-eenheden van het FAVV hebben de auditoren deze eisen grondig onderzocht. Zij schonken hierbij bijzondere aandacht aan de harmonisering van de controles in de verschillende provincies.

Deze ISO 17020 accreditatie komt bovenop andere erkenningen van de competenties van het FAVV die reeds officieel werden verleend in de vorm van de accreditatie volgens ISO 17025 door BELAC (Cert.nr. 014-TEST, 083-TEST, 104-TEST, 235-TEST, 244-TEST) van de vijf FAVV-laboratoria, de ISO 9001 certificering van een deel van de centrale processen of de EMAS-registratie voor milieumanagement in een eerste reeks van vestigingen van het Agentschap (zie scopes op www.favv.be).

Dit voortdurend streven naar kwaliteit past in de doelstellingen van het businessplan van het FAVV om alle activiteiten in overeenstemming te brengen met de geldende internationale normen. Het Agentschap is veeleisend voor de inrichtingen die actief zijn in de voedselketen maar bewijst door dit vrijwillige iniatief op het gebied van kwaliteit, dat het ook veeleisend is voor zichzelf.

Contactpersoon voor de Nederlandstalige pers : Geert De Poorter :0476 45 75 11 Contactpersoon voor de Franstalige pers:Pierre Cassart 0477 69 35 65

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel