Gemeente Utrecht

Kunstwerk Trajectum Lumen in Nieuwegracht teruggeplaatst

Het kunstwerk Tender Echo's, één van de kunstwerken van Trajectum Lumen, is na reparatie teruggeplaatst in de Nieuwegracht ter hoogte van Pausdam. Het lichtkunstwerk van honderden ledlampjes onder water is weer elke avond tussen zonsondergang en middernacht te bewonderen.

In januari 2011 zijn tijdens een fietswrakken opruimingsactie in de Nieuwegracht per ongeluk onderdelen van Tender Echo's uit het water gevist. Dit lichtkunstwerk van kunstenares Jacqueline Verhaagen had daardoor schade opgelopen. Om de reparatiewerkzaamheden uit te kunnen voeren, heeft de gemeente het hele kunstwerk tijdelijk verwijderd. In april was de reparatie afgerond en het lichtkunstwerk onder de waterspiegel is weer te aanschouwen. Met Tender Echo's wil kunstenares Jacqueline Verhaagen de verbeelding van toeschouwers prikkelen: van een school vissen tot een onderwaterstad.

Trajectum Lumen is een wandeltocht langs artistiek uitgelichte locaties in de historische binnenstad van Utrecht. Trajectum Lumen is mede gefinancieerd met de steun van het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling van de Europese Commissie.