Deelgemeente Charlois Rotterdam

550ste verjaardag van Charlois in 2012 groots gevierd

In 2012 viert Charlois zijn 550ste verjaardag. En daar hoort uiteraard een feestje bij. Samen met bewoners laat Charlois zien wat voor moois het stadsdeel te bieden heeft en hoe veelzijdig het is. Alle Charloisers die een bijdrage willen leveren aan het jubileum kunnen ideeën indienen. Tussen april en september 2012 volgt een spetterend programma voor alle Charloisers. Maar natuurlijk ook voor buren van binnen en buiten de grenzen van Rotterdam.

Karel de Stoute bepaalde bij de stichting van Charlois in 1462 dat er een kerk moest komen, gewijd aan Sint Clemens. Die kerk was vijf jaar later klaar en vormt al eeuwenlang het hart van (Oud-) Charlois. Op 14 april 1462, dus nu 549 jaar geleden, tekende Karel de Stoute de stichtingsakte van Charlois. De Stoute stelde als voorwaarden dat het land voortaan Charlois zou heten naar zijn graafschap Charolais in Bourgondië en dat er een kerk gesticht zou worden gewijd aan Sint Clemens. En zo geschiedde. Het dorp Charlois ontwikkelde zich en werd in 1895 bij Rotterdam gevoegd. De historische kern van Charlois is nog aanwezig maar inmiddels is het stadsdeel uitgegroeid tot een kleurrijk gezelschap van 63.000 inwoners. Met aan de noordrand de vooroorlogse wijken en in het zuiden de naoorlogse tuinsteden. Daar tussenin het mooiste park van Rotterdam: het Zuiderpark.

Verjaardag

De 550^ste verjaardag is voor Rotterdam-Charlois aanleiding om met zoveel mogelijk inwoners feest te vieren. Maar ook om zoveel mogelijk mensen van buiten Charlois kennis te laten maken met de veelzijdigheid van dit stadsdeel. Want op je verjaardag nodig je natuurlijk gasten uit.

Op 14 april 2012 begint het jubileumjaar met een spetterend feest en in september sluiten we af met een speciale editie van de Zuiderparkspelen. In de tussenliggende maanden volgt een prachtig programma met alles wat Charlois te bieden heeft. Naast reeds bestaande evenementen, die alle in het teken van de 550^ste verjaardag zullen staan, zijn er ook nieuwe evenementen. Hiervoor roept Charlois zoveel mogelijk bewoners op ideeën in te dienen. Ideeën die het heden verbinden met het verleden en de toekomst. Of het nu een film, boek, expositie, radioprogramma of lied is. Of het maken van een verjaardagsbank, -taart of picknick. Of het planten van verjaardagstulpen of! Alles is mogelijk. Alle ideeën die bijdragen aan een prachtige verjaardag van Charlois komen in aanmerking voor uitvoering. 14 april 2012: een verjaardag om nooit te vergeten.