Politie Hollands Midden

Politie en gemeente over herdenkingsbijeenkomst Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn, 20-04-2011 o Burgemeester Bas Eenhoorn en districtschef Krishna Taneja hebben teruggeblikt op de herdenkingsbijeenkomst in Alphen aan den Rijn.

Saamhorigheid In totaal zijn er circa 2500 tot 3000 mensen naar de herdenkingsbijeenkomst op het Rijnplein gekomen. Bas Eenhoorn: Er is een groot gevoel van saamhorigheid. Niet alleen in Alphen aan den Rijn, maar ook buiten onze stad leeft iedereen mee.

Ook Koningin Beatrix, Prins Willem Alexander, minister president Mark Rutte en andere hoogwaarigheidsbekleders waren aanwezig bij de besloten bijeenkomst in Alphen aan den Rijn. Bas Eenhoorn: De koningin en de prins hebben de tijd genomen om met de mensen te spreken. Het heeft de slachtoffers, nabestaanden en hulpverleners goed gedaan dat er zoveel aandacht voor hen is. Dat zovelen meeleven.

De ouders van de dader zijn niet naar de herdenkingsbijeenkomst gekomen. Bas Eenhoorn: Een aantal nabestaanden heeft aangegeven open te staan voor contact met de ouders van Tristan, maar de tijd is daar nu nog niet rijp voor.

Inzet politie De inzet van de politie vandaag was erop gericht zorg te dragen voor een waardige herdenkingsbijeenkomst waarbij maximaal zorg werd gedragen voor de veiligheid van de genodigden en het publiek. Districtschef Krishna Taneja: We hebben vandaag in totaal 150 politiemensen ingezet: op de motor, te paard, op het water, onherkenbaar in het publiek en zichtbaar aanwezig.

Om er zeker van te zijn dat de herdenkingbijeenkomst waardig zou verlopen, had de politie de mogelijkheid om preventief te fouilleren. Hiervan is één keer gebruik gemaakt op basis van de noodverordening. De man was een bekende van de politie, de fouillering leverde verder niets op.

Veel reacties en steun, bedankt Bas Eenhoorn: We hebben veel reacties en steun gekregen uit de stad. Veel waardering en aandacht. Ik wil iedereen daarvoor bedanken. Ik ben van deze stad en de mensen in deze stad gaan houden.