Nieuws

Wecycle draagt bij aan terugdringing broeikaseffect

woensdag 20 april 2011


Verantwoorde vernietiging CFK's bespaart 400 miljoen kilo CO2

De inzameling door Wecycle van elektrische apparaten en energiezuinige verlichting is in 2010 met 27% gestegen tot een record van 106,3 miljoen kilo. Hiermee heeft Wecycle ook een bijdrage geleverd aan de terugdringing van het broeikaseffect. Door verantwoorde recycling en vernietiging van schadelijke stoffen, is over 2010 in totaal een uitstoot vermeden van 490 miljoen kilo aan CO2-equivalenten. Dit staat op de jaarsite 2010: een jaarverslag op internet dat met korte filmpjes een beeld geeft van Wecycle en de resultaten op het gebied van inzameling en recycling. Ziewww.wecycle.nl/jaarsite.

Wecycle heeft bureau PRé Consultants laten nagaan wat de invloed van haar activiteiten is op de terugdringing van het broeikaseffect. Dit gebeurt op twee manieren: ten eerste door grondstoffen (zoals ijzer en aluminium) uit afgedankte elektrische apparaten en spaarlampen te recyclen in plaats van te delven uit de natuur. Daarnaast worden schadelijke CFK's uit koel-/vriesapparatuur verwijderd en onschadelijk gemaakt, zodat ze het milieu niet kunnen belasten. Voorzichtige berekeningen tonen aan dat Wecycle in 2010 door recycling 90 miljoen kilo CO2-equivalenten-uitstoot heeft bespaard. De verantwoorde vernietiging van CFK's levert een besparing op van 400 miljoen kilo aan CO2-equivalenten. De totale besparing is vergelijkbaar met de jaarlijkse CO2-uitstoot van 170.000 benzineauto's (op basis van 15.000 kilometer per jaar).

Resultaten Wecycle 2010
Wecycle bracht onlangs de inzamelresultaten naar buiten. Klik http://www.wecycle.nl/2/397.html voor het volledige nieuwsbericht.

Jaarsite
Net als vorig jaar presenteert Wecycle werkwijze en resultaten via diverse filmpjes op de website. Op deze manier kan iedereen hiervan kennis nemen, zonder dat er een oplage jaarverslagen wordt gedrukt. De informatie is per onderwerp of als geheel ook als tekst te downloaden vanaf de jaarsite. Deze is beschikbaar in zowel de Nederlandse als de Engelse taal.