Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Dijk te Kijk: `De dijk verzwaard, het land bewaard'

Publicatiedatum : 20 april 2011

Dijk te Kijk

Fraaie tentoonstelling over historie en toekomst van onze dijken

Zonder dijken kunnen we in grote delen van Noord-Holland niet wonen, werken en recreëren. Dat is de basis voor de tentoonstelling 'De dijk verzwaard, het land bewaard'. Deze tentoonstelling is zes dagen per week gratis te bezoeken in het bezoekerscentrum Dijk te Kijk op de Hondsbossche Zeewering in Petten.

De tentoonstelling 'De dijk verzwaard, het land bewaard' is genoemd naar het opschrift op de gedenksteen in de zeewering bij Petten. De steen herinnert aan het op Deltahoogte brengen van de Hondsbossche Zeewering in de periode 1977-1980.

Nog steeds geldt dat goede dijken en dijkbeheer essentieel zijn. De centrale boodschap van de tentoonstelling is dan ook: 'Zonder dijken kunnen we in grote gebieden van Noord-Holland niet wonen'. Bezoekers worden via de tentoonstelling meegenomen van verleden en heden naar de toekomst, ofwel: van het eerste zanddijkje uit de 15e eeuw via de huidige Zeewering naar actuele informatie over de plannen voor kustversterking in Petten en omgeving. Uiteraard komen thema's als de zeespiegelstijging en het meten van de golfslag aan de orde.

'De dijk verzwaard, het land bewaard' is interessant voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Zo is er voor groep 6, 7 en 8 van basisscholen een educatieve Droppie Water-puzzeltocht door Dijk te Kijk ontwikkeld en kunnen de leerlingen zelf ervaren hoe het is om dijkwacht te zijn.

Nieuwsgierig? Tot 1 november zijn bezoekers van dinsdag t/m zondag welkom in bezoekerscentrum Dijk te Kijk, Strandweg 4 te Petten.

De toegang is gratis. Scholen en groepen graag van tevoren even aanmelden via: 0226 - 381455 of dijktekijk@hhnk.nl.
* Meer informatie