Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 11-04-2011

BN'ERS ERVAREN DE MOEILIJKHEDEN VAN EEN LEVEN MET DIABETES

In 'BN'ers in de zorg - leven met diabetes' ervaren bekende Nederlanders hoe het is om met deze ingrijpende ziekte te moeten leven. Miryanna van Reeden, Daniël Boissevain, Yes-R en Frederik Brom stappen in de uitzending van 20 en 21 april in het leven van iemand met diabetes. Er bestaan veel misvattingen over deze ziekte. Vaak wordt gedacht dat diabetes met een paar prikjes en wat extra suiker goed te controleren is, dit is echter een zware misvatting. Jaarlijks sterven ruim 10.000 mensen aan de gevolgen en veel patiënten krijgen te maken met ingrijpende complicaties als hartfalen, blindheid en amputaties. Het tweeluik van BN'ers in de zorg laat zien dat de ziekte mensen van alle leeftijden treft.

In de eerste aflevering gaat Miryanna van Reeden een dag op stap met Mees. Ze ervaart wat het is om als jongen van 7 jaar iedere dag te moeten meten, wegen en prikken. Activiteiten die voor zijn leeftijdgenootjes de normaalste zaak van de wereld zijn, vergen voor Mees een enorme voorbereiding. Spontaan spelen met een vriendje? Lunchen op school? Zwemles? Alledaagse gebeurtenissen zijn voor een kind met diabetes helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Ook het leven van de 45 jarige Bert is door de diabetes ingrijpend veranderd. Hij is zijn rijbewijs kwijtgeraakt en kan geen normale baan meer uitvoeren. Samen met Daniël Boissevain bezoekt hij de dagopvang, waar hij heen gaat om zijn leven toch een invulling te kunnen geven. Ondanks alles blijft Bert positief. Daniël verrast hem met een rondje in een racewagen op het circuit van Zandvoort. Hiermee gaat zijn grote droom om nog eens achter het stuur van een snelle auto te zitten in vervulling.

In de tweede aflevering stapt Rapper Yes-R in het leven van Anne. Sinds ze de halve finale van The Voice of Holland bereikte staat haar leven op zijn kop. Haar diabetes maakt dit nieuwe leven er niet makkelijker op. Maar Anne is vastbesloten om haar ziekte de baas te blijven. Samen met Yes-R gaat ze de studio in voor de opname van haar nieuwe album, waarmee ze meteen ook meer aandacht voor haar ziekte vraagt.

De 21-jarige Rosa is op het eerste gezicht een kerngezonde meid, maar al op jonge leeftijd heeft diabetes haar lichaam letterlijk gesloopt. Toch zoekt Rosa steeds haar grenzen op. Ze wil dolgraag nog een keer op een snowboard staan, ooit haar lust en haar leven. Verborgen Gebreken acteur Frederik Brom neemt haar mee naar de skihal in Zoetermeer.

BN'ers in de zorg is geproduceerd door I Care Producties en in samenwerking met het Diabetes Fonds.

BN'ers in de zorg - leven met diabetes, woensdag 20 en donderdag 21 april om 19.30 uur op Nederland 1.