http://press.vnuexhibitions.com/VnuPress/Templates/NL/Extranet/Pressrooms/PressroomCollection/DefaultPressroom.aspx?NRMODE=Published&NRORIGINALURL=%2fNL%2fExtranet%2fPerskamers%2fPerskamerCollection%2fOverheid%2b%2bICT%2ehtm&NRNODEGUID={46F8E08F-9243-4004-8253-35DA1A83ACEA}&NRCACHEHINT=NoModifyGuest&lnkmode=txt&pbid={FD9F34E3-A79D-4B9C-B543-EDA0F30BD472}

Meer centrale aansturing, standaardisatie en samenwerking op ICT- gebied

Publicatiedatum: 12-04-2011
Ernst & Young presenteert onderzoek 'Bezuinigen op óf met ICT' op vakbeurs Overheid & ICT 2011

Meer centrale aansturing op ICT-gebied en verdere standaardisatie kan een aanzienlijke kostenbesparing opleveren binnen de overheid. Dit is één van de conclusies uit het onderzoek naar 'Bezuinigen op óf met ICT' van Ernst & Young in samenwerking met VNU Exhibitions, organisator van vakbeurs Overheid & ICT 2011. Ernst & Young partner Guill van den Boom presenteert de resultaten van het onderzoek op 20 april op de vakbeurs Overheid & ICT in Jaarbeurs Utrecht.

66% van de ondervraagde ambtenaren (totaal 601) geeft aan, behoefte te hebben aan meer centrale sturing op hun ICT vanuit de Rijksoverheid. Daarnaast geeft 53% aan dat zij op regionaal niveau meer samen willen werken met andere overheidsinstanties. Van den Boom ziet een aantal opvallende ontwikkeling in overheidsland: "Uit het onderzoek blijkt onder meer dat er behoefte is aan meer regie van bovenaf maar tegelijkertijd vindt men verbetering van samenwerking met andere gemeenten en overheidsinstanties op regionaal niveau bijna even belangrijk."

Weinig uitbesteding en procesinnovatie
Verder valt op dat er binnen de overheid weinig of niet naar het buitenland wordt uitbesteed. Ook de mogelijkheden voor procesinnovatie worden te weinig benut: "Dit, terwijl beiden een aanzienlijke kostenbesparing kunnen opleveren. En dit is nog maar het topje van de ijsberg. De belangrijkste bevindingen bewaar ik voor het debat op Overheid & ICT op 20 april", aldus Van den Boom.

Over samenwerken, centraliseren en standaardiseren
Uit het onderzoek blijkt dat samenwerken hard nodig is om efficiencyvoordelen te behalen. Hans Nijman, Chief Information Officer van de gemeente Rotterdam beaamt dit: "Er moet meer in de basis samengewerkt worden. Het is nutteloos wanneer 418 gemeenten ongeveer hetzelfde ontwikkelen." Coördinator informatiebeleid VNG Bart Drewes vindt dat de basis voor iedereen gestandaardiseerd moet worden: "Zo wordt het onderling samenwerken eenvoudiger en worden kosten en extra werk bespaard. Daarboven kan waar nodig geflexibiliseerd worden om zo ook aan de individuele eisen te voldoen."

Presentatie bevindingen
Guill van den Boom van Ernst & Young presenteert de bevindingen uit het onderzoek 'Bezuinigen op óf met ICT' in de vorm van een debat op 20 april op de vakbeurs Overheid & ICT in de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens deze sessie, van 15.50 tot 16.20 uur in Congreszaal 1, gaat hij in debat met betrokkenen uit verschillende overheidslagen.

Meer informatie over de beurs en het complete congresprogramma is te vinden via www.overheid-en-ict.nl

Tal van activiteiten op Overheid & ICT 2011
Naast het uitgebreide congresprogramma en de noviteiten van de exposanten, zijn er tal van andere activiteiten georganiseerd zoals het Open Source Plein, presentatiesessies en diverse thematours . De beurs is bovendien dé plek om te netwerken en te leren hoe andere bedrijven en instellingen probleemoplossend te werk gaan.

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.


Noot voor de redactie,