Nederlandse neuroloog onderscheiden met prestigieuze Amerikaanse Award


HONOLULU, Hawai, 20110420 -- Tijdens het jaarlijks congres van de Amerikaanse Neurologie Vereniging in Honululu, Hawai, is de Nederlandse Neuroloog Professor Dr. Leonard H. van den Berg op 14 april 2011 onderscheiden met de Sheila Essey Award. Dit is de prestigieuze Amerikaanse prijs voor onderzoek naar de dodelijke spierziekte ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose). Voor deze ziekte bestaat tot op heden geen adequate behandeling.

Professor Dr. Leonard van den Berg krijgt deze onderscheiding vanwege zijn baanbrekend onderzoek naar de oorzaak van ALS. Van den Berg coördineert vanuit Nederland belangrijke internationale studies naar kenmerken in het DNA alsmede de leefwijze/omgeving, die de kans op het krijgen van ALS vergroten of het beloop verergeren. Deze kennis moet in de toekomst leiden tot een betere behandeling van deze dodelijke spierziekte.

Stichting ALS Nederland stimuleert wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS en zet zich in voor een betere kwaliteit van zorg en leven van ALS patiënten. De Stichting is een van de belangrijkste financiers van het ALS Centrum. Voorzitter van de Stichting ALS Nederland Marguerite Soeteman-Reijnen:

"Deze unieke internationale erkenning voor Prof. Leonard van den Berg bevestigt ons dat er onder zijn bezielende leiding in het ALS Centrum Nederland baanbrekend werk wordt verricht op zowel het gebied van onderzoek als ook in het begeleiden van ALS patiënten".

Het ALS Centrum Nederland, waaraan Van den Berg leiding geeft, is een uniek samenwerkingsverband tussen drie universitaire medische centra (UMC Utrecht, AMC, UMC St Radboud). Met bundeling van kennis en expertise heeft het ALS Centrum tot doel het stellen van de diagnose, de zorg en de behandeling van mensen met ALS in Nederland te verbeteren.

De Sheila Essey Award werd in 1996 in het leven geroepen door de Amerikaanse ALS Association in samenwerking met de Amerikaanse Vereniging voor Neurologie. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan de neuroloog die zich op het gebied van ALS heeft weten te onderscheiden ten opzichte van zijn of haar collega’s. Van den Berg ontving naast de award een prijzengeld van € 25.000, te besteden aan ALS onderzoek.





Stichting ALS Nederland