Algemene Onderwijsbond

21-04-2011

Een bijbaan van 50.000 euro

Dirk Jan van den Berg, bestuursvoorzitter van de TU Delft, is sinds maart 2009 óók commissaris bij kabel- en internetbedrijf Ziggo. Een bijbaan die hem 50.000 euro per jaar oplevert. Inkomsten uit nevenfuncties vormen soms een aardige aanvulling op het bestuurssalaris.
Van den Berg is een van de vele bestuurders in het onderwijs met nevenfuncties, zo blijkt uit een kleine rondgang van het Onderwijsblad. Al dan niet bezoldigd. Een deel van die bijbanen vloeit voort uit de bestuursfunctie, andere worden vervuld op persoonlijke titel. De raad van toezicht, werkgever van een college van bestuur, moet daar in de regel toestemming voor geven.

Persoonlijke interesse
Van den Berg hoeft de vergoeding bij Ziggo niet te verrekenen met zijn salaris bij de TU Delft. Omdat het een functie betreft die op persoonlijke titel en in eigen tijd wordt uitgeoefend, meldt woordvoerder Karen Collet van de TU Delft desgevraagd. "Ziggo is een voorbeeld van een nevenfunctie die hij uit persoonlijke interesse doet. Hij is erg geïntereseerd in internet en nieuwe media." Sommige andere nevenfuncties op Van den Bergs cv zijn onbezoldigd of vloeien voort uit zijn bestuursbaan bij de TU. Een voorbeeld van dat laatste vormt zijn betrokkenheid bij de ontwikkeling van de Zuidas in Amsterdam. De vergoeding van 12.000 euro daarvoor staat, gaat naar de universiteit, aldus Collet.

Verdisconteerd
Bestuursvoorzitter Yvonne van Rooy van de Universiteit Utrecht levert alle bijverdiensten in bij de universiteit. Dat zegt voorzitter Rien Meijerink van de raad van toezicht van de UU. "Yvonne van Rooy verdient heel behoorlijk bij de universiteit en daar zit in verdisconteerd dat ze ook nog wat inkomsten meebrengt uit nevenfuncties." Ook als die op persoonlijke titel worden vervuld, zoals het commissariaat bij de Bank Nederlandse Gemeenten (23.000 euro in 2009)? "We maken geen onderscheid tussen nevenfuncties, dat is correct."

Meer voorbeelden in het Onderwijsblad-artikel (nr 8 23-4-2011) dat u hieronder kunt downloaden.

Mocht u niet beschikken over de voor PDF-documenten noodzakelijke reader dan kunt u deze via onderstaande button downloaden.

Zie het origineel