Provincie Noord-Holland

Arondéuslezing afgelast

21 april 2011 -

De Willem Arondéuslezing gaat dit jaar niet door. Gastspreker Thomas von der Dunk en de werkgroep van Noord-Hollandse Statenleden die de lezing organiseert, konden elkaar niet vinden in de voordracht die de cultuurhistoricus had willen houden.

De Arondéuslezing en het daarbij behorende debat bieden burgers en politici een forum om vrij van gedachten te wisselen over actuele, voor de provincie relevante sociaal-maatschappelijke thema's. De lezing wordt jaarlijks gehouden door een spreker die door Provinciale Staten van Noord-Holland wordt uitgenodigd. Dit jaar koos de werkgroep die de lezing organiseert voor cultuurhistoricus en publicist Thomas von der Dunk.

De werkgroep - bestaande uit Statenleden van CDA, VVD, GroenLinks, SP en PvdA - hoopt altijd op inspirerende, prikkelende, zelfs controversiële verhalen, die recht doen aan de moedige, onafhankelijke geest van verzetsstrijder Willem Arondéus, naar wie de lezing is vernoemd. Tegelijkertijd was Von der Dunk gevraagd, zoals iedere beoogde inleider, er geen partijpolitieke beschouwing van te maken. Maar toen hij zijn lezing ter inzage gaf, bleek dat aan dit verzoek geen gehoor was gegeven. Von der Dunk was niet bereid deze passages aan te passen. De werkgroep had toen geen andere keuze dan de lezing voor dit jaar af te gelasten.

---