Gemeente Twenterand


Brandweer waarschuwt voor natuurbrandgevaar

Ook in Twenterand verscherpt toezicht
In verband met de droogte in Overijssel is vanaf donderdag 21 april `Code Oranje' van kracht. Dit houdt in dat er geen gebruik meer kan worden gemaakt van ontheffingen voor het verbranden van takken, landbouwafval en dergelijke.

`Code Oranje' geldt in de regio's Twente en IJsselland. De brandweer is tijdens Code Oranje extra alert op bos- en heide branden en daarom wordt er vanaf 21 april een luchtsurveillance gestart.

De brandweer is ten tijde van Code Oranje extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt in een bos- of natuurgebied rukt de brandweer extra versterkt uit: er wordt meer materieel en mankracht ingezet. Code Oranje is net zo lang van kracht tot de mededeling dat Code Oranje is opgeheven.

Paasvuren in Twenterand
Vanwege het aankomend paasweekend en het grote aantal paasvuren is er sprake van een bijzondere situatie (het gaat in Twente om ruim 300 paasvuren). Paasvuren zijn cultureel belangrijk en de locaties zijn over het algemeen bekend en controleerbaar. Daardoor is het mogelijk om vooraf een risico-inschatting te maken en waar nodig extra maatregelen te treffen. De brandweer vindt dat met inachtneming van bovenstaande randvoorwaarden paasvuren door moeten kunnen gaan.

De brandweer Twente adviseert daarom om gemeentelijk een afweging te maken per locatie en indien nodig aanvullende maatregelen te treffen. De brandweer zal tijdens de periode dat de paasvuren branden extra alert zijn en op een aantal plaatsen in Twente brandweerkazernes bezetten.

In de gemeente Twenterand gaat het om paasvuren op zeven locaties:
- Geerdijk 46 Vroomshoop

- Westerhoevenweg 15 Vriezenveen

- Greftenweg 16 Vriezenveen

- Gravenlandweg 25 Bruinehaar (1e paasdag)

- Gravenlandweg 27 Bruinehaar

- Bossinkkamp 20 Den Ham

- Bovenlandweg (buurtver. Oosteinde) Vriezenveen

Zolang Code Oranje van kracht is kunnen deze zeven paasvuren volgens de brandweer Twenterand doorgaan, zij het met extra veiligheidsmaatregelen. Bij de paasvuren wordt een giertank met water geplaatst, zodat de organisatie direct in kan grijpen bij eventuele verhoogde risico situaties. Daarnaast wordt er door een aantal organisatoren zelf verscherpt toezicht gehouden. Voor eventuele calamiteiten heeft Brandweer Twenterand een extra uitrukploeg gereed staan. Burgemeester Visser stemt in met het advies van de brandweer: "Paasvuren horen echt bij Twenterand, maar het moet wel veilig. Daarom wil ik alle inwoners van onze gemeente oproepen verder geen open vuur te gebruiken."

Mocht door de brandweer Code Rood worden afgekondigd dan gaan de paasvuren alsnog niet door.

Voorkomen is beter ...
De brandweer doet er alles om een bos- en heidebranden te voorkomen, maar vraagt ook de gebruikers van de natuurgebieden om hulp. Rommel, zoals een weggegooide fles, kan brand veroorzaken. Als de zon erop schijnt kan het als een vergrootglas werken. Verder kan een auto brandgevaar opleveren. De katalysator, die vaak aan de onderkant zit, wordt erg heet.
Als u de auto in droog, hoog gras wegzet, kan het gras daardoor in brand vliegen. En verder is barbecueën en een kampvuur maken natuurlijk gezellig, maar het gevaar van brand is daarbij groter dan u misschien denkt.

Meer tips over veilig omgaan met open vuur vindt u op www.brandweertwente.nl. Meer informatie over Code Oranje en natuurbrand staat op www.natuurbrandgevaar.nl.