FOSAG-NOA: verhoging van het lage btw-tarief kost banen

Persbericht van FOSAG-NOA

Persbericht FOSAG-NOA, Waddinxveen / Veenendaal - Koninklijke FOSAG en NOA vinden het plan van staatsecretaris Weekers onbegrijpelijk om de lage btw stapsgewijs te verhogen van 6 % naar uiteindelijk 19 %. "Wij nemen afstand van deze proefbalonnen-oplaterij", aldus FOSAG-NOA voorzitter Roland Kortenhorst. "Het lage tarief verhogen betekent schilder- en stukadoorwerken duurder maken terwijl de huizenprijzen en dus het bezit van particulieren al onder druk staan; bovendien betekent het ook vernietigen van banen. Want de lage btw in de arbeidsintensieve diensten levert extra banen op en dat elk jaar weer".

Het gaat om de concurrentiekracht. Het gaat om een sterke economie. We moesten er maar blij om zijn. Dat is min of meer het signaal dat de staatssecretaris meegeeft met zijn voorstel voor belastinghervormingen. In de praktijk van de schilder en stukadoor betekent dit dat wij dan tegen klanten moeten zeggen: "Jammer voor u, maar schilder- en stucwerk wordt gewoon duurder. Want de economie moet versterken. Daardoor mag u als huizenbezitter extra gaan betalen voor uw woning, ondanks dat die toch al minder waard wordt". Volgens FOSAG-NOA vice-voorzitter Jan van de Kant is dit niet aan zijn leden uit te leggen want er is eenvoudigweg geen enkele zichtbare concurrentieverbetering. FOSAG-NOA staat dan ook pál voor behoud van het 6% tarief op de arbeidsintensieve diensten.

FOSAG-NOA verwerpt de verwijzing in de nota De fiscale agenda van de staatssecretaris waar het gaat om de btw op arbeidsintensieve diensten. De voorstellen verwijzen alleen naar onderzoeksrapporten die in het straatje passen. Die zijn verschenen tot 2003. Maar de wereld is niet stil blijven staan in 2003. Een uitgebreide representatieve enqu(ee)te en degelijk rekenwerk toonden in 2005 aan dat het lage tarief alleen al in de schilder- en stukadoorssectoren jaarlijks zorgt voor groei en behoud van 2500 banen.

FOSAG-NOA juicht een verlaging van de werkgeverslasten toe. "Maar niet ten koste van banenverlies in onze sectoren."

-------------
EINDE BERICHT
-------------

Links:
http://www.fosag.nl
Organisatie info:

FOSAG-NOA

Noot redactie: In onze perssectie vindt u onze persberichten en (eventueel) aanvullend materiaa l terug via www.fosag.nl/pers

De organisatie FOSAG-NOA Onderhoud en Afbouw
FOSAG-NOA Onderhoud en Afbouw is de overkoepeling van ondernemersorganisatie FOS AG (schilders-, onderhouds,- metaalconserverings- en glasbranche) en NOA (Stukad oren & Afbouw, Vloeren & Terrazzo, Plafond & Wandmontage). FOSAG-NOA staat voor 4000 leden die gezamenlijk goed zijn voor een omzet van 4,5 miljard euro. In de branche zijn 50.000 werkenden actief.

Website
www.fosag.nl
www.noa.nl

Meer informatie?
FOSAG-NOA, persvoorlichting 06-10019627.