Gemeente Apeldoorn

Kleine wijzigingen in planvorming winkelcentrum Anklaar

De planvorming van het nieuwe winkelcentrum Anklaar vordert gestaag. De vernieuwing van het winkelcentrum heeft breed draagvlak en is belangrijk voor de ontwikkeling van Zevenhuizen en Zuidbroek. Het afgelopen jaar is het concept-bestemmingsplan in inspraak en ter visie geweest. Hierop zijn slechts vier zienswijzen gekomen, die niet hebben geleid tot grote aanpassingen in het bestemmingsplan.

De belangrijkste wijzigingen in de planvorming zijn:

· Het aantal woningen boven het winkelcentrum wordt minder omdat de markt voor koopappartementen ongunstig is. Daardoor wordt dit bouwblok minder hoog. Dit verbetert de bezonning van het marktplein en is gunstig voor tegenoverliggende woningen aan de Sluisoordlaan;

· ABN AMRO blijft, omdat verwerving van een deel van het gebouw niet mogelijk was en tijdelijke verplaatsing van de hele bank met pinautomaten e.d. te duur. Laden en lossen wordt nu aan de westzijde van het Scalagebouw gerealiseerd in overleg met de eigenaars en huurders van Scala;

· Het tijdelijk winkelcentrum dat eerst was voorzien nabij de W. Tellstraat komt iets verderop aan de Saloméstraat te liggen bij het Zevenhuis. De gemeente en MAB Development Nederland BV gaan met omwonenden in overleg om het tijdelijk winkelcentrum, parkeerplaatsen en het verkeer zo goed mogelijk in te passen en overlast te beperken.

Ook al nemen sommige zaken meer tijd dan gedacht, de totale ontwikkeling van het stadsdeelhart kan nog steeds eind 2015 gereed zijn. Of die planning gehaald wordt, is afhankelijk van bijvoorbeeld het tempo van verkoop en verhuur van woningen en commerciële ruimtes.

Met een deel van de eigenaren of huurders van het huidige winkelcentrum Anklaar is nog geen overeenstemming bereikt. Het college vraagt nu de gemeenteraad om hiervoor een onteigeningsprocedure te starten. Gezien het belang van de ontwikkeling en het brede draagvlak, is het college bereid dit uiterste middel in te zetten.

Het bestemmingsplan vormt het kader voor de uitvoering van de onteigening.

Naar verwachting zal de gemeenteraad van Apeldoorn de voorstellen op donderdag 19 mei behandelen. De agenda van de PMA wordt echter pas een week van tevoren vastgesteld.




Gemeente Apeldoorn