Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 21 april 2011

Vragen van het lid Arib (PvdA) over een misbruikschandaal dat Nederland in de doofpot zou hebben gestopt aan de minister van Veiligheid en Justitie


* Kent u het bericht "Nederland stopte misbruikschandaal in doofpot" (www.telegraaf.nl, 21 april 2011)?
* Is het waar de een hoge Nederlandse diplomaat in Jakarta in 2008 ondergeschikte Indonesische mannen seksueel heeft misbruikt? Zo nee, wat is hieraan dan niet waar en wat is er dan wel gebeurt?


* Is er inderdaad op ambtelijk niveau besloten aan om geen strafvervolging in te stellen? Zo ja, op welk ambtelijk niveau was dat? Welke functionarissen hebben dit besloten en waren zij daartoe gerechtigd? Zo nee, wat is er niet waar in het in het artikel gestelde?


* Deelt u de mening dat diplomatieke betrekkingen niet in de weg mogen staan van strafrechtelijke vervolging? Zo ja, hoe beziet u dit in het kader van wat er in het genoemde artikel staat? Zo nee, waarom niet?


* Is het waar dat er in Nederland aangifte is gedaan tegen deze diplomaat maar dat er vanwege het feit dat genoemde ontuchtige handelingen in Indonesië niet strafbaar waren is afgezien van strafvervolging? Zo ja, deelt u de mening dat dit een onwenselijke situatie is en dat het plegen van ontucht met misbruik van gezag door een Nederlander ook buiten Nederland strafbaar zou moeten zijn? Zo ja, gaat u de wet op dit punt aanpassen? Zo nee, waarom niet?


* Kunt u deze vragen voor 17uur aanstaande maandag 25 april beantwoorden?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag