Ingezonden persbericht


Persbericht
CNV Vakmensen
21 april 2011, Utrecht
-----
Internationalisering is struikelblok
Onderhandelingen Cao Waterbouw vastgelopen

Het is niet gelukt om met de werkgevers in de waterbouw tot een akkoord te komen over een nieuwe cao. De problemen concentreren zich op de vraag hoe om te gaan met goedkope buitenlanders die in toenemende mate Nederlandse bemanningen vervangen.

Vooral de twee grote bedrijven uit de sector, Boskalis en Van Oord, vervangen steeds meer Nederlandse bemanningen door buitenlanders, onder andere uit de Filippijnen. Steeds vaker ook gaat het om functies op MBO- en HBO-niveau, zoals kapitein, stuurman en pijpoperator. Aart van den Brink, cao-onderhandelaar namens CNV Vakmensen: "Wij krijgen steeds meer signalen, dat Nederlandse werknemers bij het werk aan de Tweede Maasvlakte worden vervangen door Filippijnen. Het internationale loonniveau ligt met tussen de 800 en 900 dollar per maand ver onder dat in Nederland. Die Filippijnen werken tegen het loonniveau van een ontwikkelingsland. CNV Vakmensen wil die beloningsverschillen verkleinen om oneerlijke concurrentie tegen te gaan." De huidige cao bevat een afspraak over het beloningsniveau in deze situatie. Daar is de kanttekening bij geplaatst, dat deze afspraak niet in strijd mag zijn met de Nederlandse wetgeving. Van den Brink: "Steeds meer wordt duidelijk dat volgens de Arbeidsinspectie die afspraak strijdig is. Daarom willen wij het loonniveau van de Filippijnen binnen de wettelijke normen brengen." De werkgevers willen hier niet aan meewerken en willen de baggerwerkzaamheden voor de Nederlandse kust buiten de cao plaatsen. Van den Brink vindt dit een onbegaanbare weg: "Dan zouden alle werkzaamheden voor en aan de Nederlandse kust niet meer onder de cao vallen, maar dan heb je het wél over 50-60 procent van alle baggerwerk in Nederland. De concurrentie door Filippijnen zou dan alleen maar groter worden."

CNV Vakmensen gaat zich nu eerst beraden. Werknemers zitten nu met een vraagstuk. Ze kunnen een loonsverhoging accepteren met een vergroot risico om te worden weggeconcurreerd of ze moeten hiermee wachten tot er in de cao goede afspraken zijn gemaakt over werkgelegenheid voor de Nederlanders.