Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Alkmaar, vrijdag 18 maart

Publieksseizoen Stelling van Amsterdam opent met nieuwe digitale StellingTour

Fort bij Aalsmeer is het podium voor de seizoensopening van de Stelling van Amsterdam op vrijdag 22 april 2011. Tijdens de opening wordt de StellingTour, de nieuwe mobiele fiets- en wandelroute langs de Stelling van Amsterdam gelanceerd. Iedereen is welkom om de StellingTour mee te fietsen vanaf Kunstfort bij Vijfhuizen naar Fort bij Aalsmeer. Deze opening, met theater, rondleidingen en andere activiteiten, markeert de start van het seizoen waarin de forten van dit Unesco Werelderfgoed regelmatig open zijn.

De StellingTour

De StellingTour maakt de onzichtbare geschiedenis van de Stelling van Amsterdam zichtbaar. Via animaties, verhalen en beeldmateriaal die men op een iPod, MP3 of iPhone kan downloaden, duiken bezoekers in het verleden. Het verborgen sluisje dat begroeid en vervallen is, komt weer tot leven. De StellingTour is ontwikkeld door Kunstfort bij Vijfhuizen o.l.v. Marcel van Kerkvoorde. De StellingTour is vanaf 22 april verkrijgbaar op het Kunstfort.

StellingTour Fietsarrangement

Voor de opening is er een StellingTour Fietsarrangement (incl. fietshuur, huur iPod en koffie en lunch) voor ¤13,50 pp. Bezoekers met een eigen fiets en iPod of iPhhone kunnen deze tocht kosteloos meefietsen. Ook kan men bij Kunstfort bij Vijfhuizen een losse iPod huren. De start is om 10.30 uur bij Kunstfort bij Vijfhuizen.

Aanmelden kan via www.stellingvanamsterdam.nl/seizoensopening

Persoonlijke verhalen worden teruggespeeld

Het 'Geheugen van de Stelling' op www.stellingvanamsterdam.nl biedt een platform voor iedereen met een verhaal over de Stelling van Amsterdam. Wie zich een mooi verhaal herinnert wordt van harte uitgenodigd om dit verhaal toe te voegen aan het Geheugen van de Stelling! Organisator Cultureel Erfgoed Noord-Holland selecteert voor 22 april drie bijzondere verhalen die terugkomen in de voorstelling van Terugspeeltheater Wordt Vervolgd. Deze voorstelling is voor iedereen vrij te bekijken om 13.15 uur op Fort bij Aalsmeer.

Speciaal voor de seizoensopening kunnen bezoekers deelnemen aan een historische rondleiding op Fort bij Aalsmeer en zijn er activiteiten voor kinderen.

De Provincie Noord-Holland wil de Stelling van Amsterdam toegankelijk maken voor alle bezoekers en inwoners van de provincie. In opdracht van de Provincie Noord-Holland organiseert Cultureel Erfgoed Noord-Holland de seizoensopening in samenwerking met fortbeheerders en vrijwilligersorganisaties.

Noot voor de redactie /