Ingezonden persbericht


Persbericht 13 april 2011

Rineke Dijkstra & Claude Lorrain

Van 22 april t/m 18 september in
Teylers Museum

Als smaakmaker voor de grote Claude Lorrain tentoonstelling van dit najaar presenteert Teylers Museum van 22 april t/m 18 september Rineke Dijkstra & Claude Lorrain. In het Prentenkabinet komen foto's uit de serie Park Portraits van de beroemde Nederlandse fotografe samen met landschapstekeningen van de 17e-eeuwse Franse meester. De onverwachte en interessante verbanden tussen deze twee op het eerste gezicht zo uiteenlopende kunstenaars, worden nu voor het eerst zichtbaar gemaakt.

Rineke Dijkstra
De getoonde werken van Rineke Dijkstra (1959) zijn foto's die zij in 2005 en 2006 maakte van jonge mensen in het park. In vergelijking met andere fotoseries van Dijkstra, speelt hier de omgeving van de geportretteerde kinderen en adolescenten een grote rol. De contactafdrukken, die nu voor het eerst tentoongesteld worden, tonen het zoekproces van de kunstenaar naar de juiste lichtval, kadrering en compositie. Sommige foto's blijken op dezelfde locatie te zijn genomen, maar leveren door een ander licht of standpunt volkomen verschillende resultaten op.

Het ideale landschap
De werkwijze van Rineke Dijkstra doet denken aan de zoektocht naar de ideale verbeelding van het landschap zoals die te zien is in de meesterlijke tekeningen die de Franse landschapschilder Claude Lorrain (ca. 1600-1682) maakte in de omgeving van Rome. Zijn oeuvre is al eeuwenlang geliefd bij fijnproevers en vormt een lichtend voorbeeld voor generaties kunstenaars. Tot ver in de 19de eeuw waren zijn landschappen de norm. Veel van de principes die ten grondslag liggen aan zijn werk blijken ook vandaag de dag nog kunstenaars te inspireren.

Tentoonstelling
De tentoonstelling brengt een tiental parkfoto's en enkele contactafdrukken van Rineke Dijkstra samen in een experimentele combinatie met vijftien landschapstekeningen van Claude Lorrain uit de eigen collectie van Teylers Museum. Verschillende thema's verduidelijken de overeenkomsten en verschillen, zoals 'Het licht in het landschap', 'De mens in het landschap', 'Coulissen in het landschap', 'Bomen in het landschap' en 'Vormgeving van het landschap'.

Claude Lorrain
Teylers Museum werkt nu in samenwerking met het Louvre aan een grote overzichtstentoonstelling over Claude Lorrain. Van 28 september 2011 t/m 8 januari 2012 is deze in Haarlem te zien, de eerste keer dat dit in Nederland gebeurt. Van 21 april t/m 18 juli 2011 is de expositie in Parijs te zien.

Afbeelding: Rineke Dijkstra, Parque de la Cuidadela, Barcelona, June 4, 2005. Courtesy Marian Goodman Gallery, New York, Parijs