Politiebond ACP

ACP: 'Kabinet kleedt veiligheid uit'

Tienduizend agenten zullen de komende jaren mogelijk worden vervangen door toezichthouders. Dat staat in nieuwe plannen van het kabinet, de zogenoemde 'maartcirculaire' van het ministerie van Veiligheid & Justitie, over de financiering van de politie. De ACP heeft met verbijstering kennisgenomen van dit nieuws. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp laat in een eerste reactie weten dat dit kabinetsplan onacceptabel en onbespreekbaar is.

"Dit besluit staat haaks op het behoud van de kwaliteit en professionaliteit van het politievak. Het aanstellen van tienduizend toezichthouders in de plaats van goed opgeleide en ervaren politiemensen zal ten koste gaan van de kwaliteit van het politiewerk én de veiligheid. De toezichthouders zouden namelijk een verkorte opleiding krijgen, hebben geen opsporingsbevoegdheid en mogen geen wapens dragen", aldus Gerrit van de Kamp. De ACP vindt de genoemde bezuinigingsmaatregel ook niet passen bij de ambities van het kabinet. In het regeerakkoord staat immers dat het kabinet wil investeren in veiligheid. Dat laat zij hier niet mee zien.

Onbespreekbaar

De ACP staat overigens niet negatief tegenover het aanstellen van toezichthouders ter aanvulling op de politiesterkte. Het kan echter niet zo zijn dat politiemensen worden vervangen. Dat is onacceptabel en onbespreekbaar. De ACP zal de 'maartcirculaire' nader bestuderen en de minister van Veiligheid & Justitie om een verklaring vragen.
---

21/04/11 19:44

---