Interprovinciaal Overleg (IPO)




Heldere rol provincies in nieuw waterakkoord

21 april 2011

Rijk, IPO, VNG, Unie van Waterschappen en Vewin hebben afspraken gemaakt over een doelmatiger waterbeheer. Uitgangspunt van het Bestuursakkoord Water is het beschermen van Nederland tegen overstromingen, een goede kwaliteit water en de beschikbaarheid van voldoende zoetwater en minder bestuurlijke drukte. Kenmerkend voor de nieuwe aanpak is een solide, simpel en sober waterbeheer. Dat betekent een structurele besparing oplopend tot 750 miljoen euro in 2020 en een beperkte stijging van de waterlasten voor burgers en bedrijven.

Er komt een scheiding tussen beleid en toezicht enerzijds en uitvoering anderzijds. Voor het regionaal watersysteem is de provincie verantwoordelijk voor het beleid en het waterschap voor uitvoering en beheer. De provincie houdt toezicht op de uitvoering. Rijk en provincies gaan niet langer afzonderlijke waterplannen maken. Water gaat met milieu, ruimtelijke ordening en andere aspecten van de leefomgeving deel uitmaken van integrale plannen. Dit past bij de centrale rol van de provincie als regionaal gebiedsregisseur.

Zie verder het gezamenlijk persbericht van staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu), het IPO, de VNG, de Unie van Waterschappen en de Vewin.

Bestanden

application/pdf icon persbericht_bestuursakkoord_waterbeheer.pdf Dossier:
Water

Heeft u een vraag of op een opmerking over dit bericht? Neemt u dan contact op met de afdeling Communicatie: Communicatie@ipo.nl of 070 888 1294