Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
T.a.v. de kunstredactie
Amsterdam, 22 april 2011

Nominatie Louis d'Or voor Gijs Scholten van Aschat

Gijs Scholten van Aschat is genomineerd voor de Louis d'Or 2011. Van Aschat ontvangt de nominatie voor zijn rol als Richard in Richard III van Orkater. De Louis d'Or is de VSCD Toneelprijs voor de meest indrukwekkende mannelijke, dragende rol. De jury spreekt over "een in alle opzichten swingende rol, waar het spelplezier vanaf spat en die uitmunt in een meeslepende helderheid."

Zaterdag 23 april worden de overige nominaties voor de Louis d'Or en Theo d'Or bekend gemaakt in OPIUM; het kunst- en cultuurprogramma van de Avro op Radio 1 tussen 14.30 en 16.30 uur.

Gijs Scholten van Aschat is in de eerste plaats toneelacteur, maar heeft ook in diverse films gespeeld, waaronder De Avonden (1989), De Passievrucht (2003) en Tirza (2010).

De VSCD Toneeljury en de jury van het Nederlands Theater Festival (TF) jureren vanaf dit seizoen in gezamenlijkheid. Het Nederlands Theater Festival sluit traditiegetrouw af met het Gala van het Nederlands Theater, zondag 11 september in de Stadsschouwburg Amsterdam, waar de VSCD Toneelprijzen worden uitgereikt. De jury bestaat uit Clairy Polak (voorzitter), Andreas Fleischmann (vice-voorzitter), Marijn Lems, Marcel 't Sas, Gieske Bienert, Chiel Kattenbelt, Lucia van Heteren, Wil Hildebrand, Inge Imelman en Hein Janssen. De jury maakt eind mei de laatste nominaties voor de VSCD Toneelprijzen 2011 bekend.

----------