Rijksmuseum van Oudheden

Eerder vanochtend stuurde ik u het persbericht over de winnaars van de Ken-Uw-Klassieken Pubquiz in Rijksmuseum van Oudheden. Helaas bleek de tekst over de juryleden achteraf niet geheel correct. Bijgaand tref u de juiste versie. Ik wil u vriendelijk vragen deze versie te gebruiken en de vorige als niet verstuurd te beschouwen.

PERSBERICHT

21 april 2011

Docenten Murmellius winnen eerste Ken-Uw-Klassieken Pubquiz in Rijksmuseum van Oudheden

Het team van het Murmelliusgymnasium in Alkmaar is de winnaar geworden van de allereerste Ken-Uw-Klassieken Pubquiz in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden. De deelnemers Bert Zonneveld, Christiaan Caspers, Cock van Montfoort, Malou Berghuis en Frank Broeke gingen er na een spannende strijd met de beker en bijbehorende eeuwige roem vandoor. In de inspirerende setting van de Tempelzaal werd op donderdag 21 april de kennis van maar liefst 28 deelnemende teams danig op de proef gesteld. Onder het genot van een drankje moesten zij het antwoord zien te vinden op de vragen die werden gesteld door classicus Fik Meijer, bekend van zijn toegankelijke boeken over de Klassieke wereld.

De deelnemers die het donderdag aandurfden om hun kennis over de oude Grieken en de Romeinen te testen hadden bepaald geen gemakkelijke avond. Bijzonder lastige vragen als 'Wat is het laatste woord van de Aeneis?' en 'Hoe heet de vader van Penelope?' lieten de hersenen van studenten, docenten en andere geïnteresseerde classici flink kraken. Vanaf het begin was duidelijk dat het winnen van deze pittige quiz geen gemakkelijke opgave zou worden. Deelnemers moesten hiervoor aardig wat kennis over onderwerpen als mythologie, geschiedenis, architectuur en filosofie in huis hebben.

De jury van de Pubquiz bestond uit, Dr. Stephan Mols van de Radboud Universiteit in Nijmegen, Joëlle Bosscher, studie-coordinator Klassieken van de Universiteit Leiden en prof. Dr. Ruurd Halbertsma, conservator Klassieke wereld in het Rijksmuseum van Oudheden. Juryvoorzitter prof. Dr. Ineke Sluijter van de Universiteit Leiden maakt het vakkundige viertal compleet. Onder hun leiding worstelden de deelnemers zich door de open vragen, die werden afgewisseld met een plaatjesronde en een citatenronde. De informele sfeer en de open bar maakten de Pubquiz tot een combinatie van een gezellig symposion (een oud-Grieks drinkgelag) en een moeilijk examen. Aan het einde van de avond konden deelnemers en toeschouwers terugkijken op een geslaagd evenement, dat in 2012 een vervolg zal krijgen.

De Ken-Uw-Klassieken Pubquiz is een initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden en Lampas, het tijdschrift voor Nederlandse classici. De Pubquiz vond plaats in het kader van de Week van de Klassieken (13 april t/m 24 april) waarin extra aandacht wordt besteed aan boeken uit en over de oudheid.



Rijksmuseum van Oudheden