KNHS

Ervaring van doorslaggevende betekenis op NK springen senioren 22 april 2011
Harrie Smolders - Walnut de Muze

MIERLO (KNHS) - Tijdens het eerste onderdeel van het Nederlands Kampioenschap springen voor senioren in het Brabantse Mierlo, een snelheids- en wendbaarheidwedstrijd, wist parcoursbouwer Louis Konickx op zeer goede wijze de bokken van de schapen te scheiden. Van de 62 starters bleven er slechts elf combinaties foutloos en in de kop van het klassement is slechts een enkeling te vinden die de ervaring ontbeert. Harrie Smolders (Hooge Mierde) gaat met Exquis Walnut de Muze (Nabab de Reve x Chin Chin) aan de leiding, voor Albert Zoer (Echten) met Sam (Calvados x Ahorn), terwijl Jur Vrieling (Holwierde) met VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) de derde plaats inneemt.

"Ze was lekker fris en sprong heel goed. Ook mijn tweede paard Exquis Oliver Q, waarmee ik nu zesde, sta deed het heel goed. Ik vond het een uiterst selectief parcours en het had misschien iets meer weg van een tabel A parcours direct op tijd, dan van een tabel C. Aan de andere kant waren er goede opties om de lijn van start naar finish te bekorten, maar dan zag je wel vaak dat die verkorting van de lijn het rijden van het parcours niet vereenvoudigde. Voor een kampioenschap een zeer goede selectie denk ik, maar dat is logisch als je hebt gewonnen!", stelde Harrie Smolders.
Voor Albert Zoer had er wellicht nog iets meer ingezeten dan de eerste plek. "Ik heb na Indoor Brabant rustig aan gedaan en ben afgelopen week nog gaan trainen bij Johan Heins. Daar voelde Sam perfect aan en wist ik dat we klaar waren voor het Nederlands kampioenschap. In de lijn na de één na laatste hindernis reed ik de eerste afstand en dat bleek net niet te passen en daar verloor ik tijd. Jammer, maar als dat wel goed was gegaan dan had iedereen gezegd: zo moet het", vertelde Albert Zoer.

Voor veel combinaties was de opgave die de parcoursbouwer had opgetrokken net te zwaar. Zo ook voor gastheer Eric van der Vleuten (Mierlo), die met VDL Groep Utascha SFN op voorhand tot één van de kanshebbers werd gerekend. Na een foutje op de tweede hindernis liep de merrie van Lux op rechts weg voor een hindernis, waar onder het te springen gedeelte een boog was aangebracht. Na deze weigering was het vertrouwen op weg naar de dubbelsprong volledig weg, waarop Eric de merrie langs het obstakel stuurde. Dat betekende een tweede weigering en daarmee was het kampioenschap voor Van der Vleuten senior over. En er waren meer onprettige verrassingen. Zo staan combinaties als Ben Schröder (Tubbergen) met BMC Unaniem, Leon Thijssen (Baarlo) met Tyson, Wille Greve (Markelo) met Ukato en Matthijs van Asten (Ysselsteyn L.) na het eerste onderdeel op ruim één paal achterstand van winnaar Smolders, en staat Rabo Talenten van het Jaar Maikel van der Vleuten (Mierlo) met de KWPN goedgekeurde hengst VDL Groep Verdi 21ste en nog net binnen de vier punten die iedere vallende paal oplevert. Daarmee blijft het aantal kanshebbers op de Nederlandse titel groot, maar lijkt het waarschijnlijk dat in de twee nog komende wedstrijden, zaterdag en paasmaandag, de ervaring de doorslag zal blijven geven.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.chmierlo.nl

Uitslag 1e onderdeel NK Senioren (tevens tussenstand):


1) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Exquis Walnut de Muze (Nabab de Reve x Chin Chin) - 0 / 67.71 = 0.00 strp.NK

2) Albert Zoer (Echten) - Sam (Calvados x Ahorn) - 4 / 69.98 = 1.40 strp.NK

3) Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - 0 / 70.07 = 1.18 strp.NK

Foto Harrie Smolders met Walnut de Muze door: www.melissen.net