Gemeente Almere

Start verkoop bouwkavels Europakwartier West

18-04-2011

Op vrijdag 22 april en zaterdag 23 april start tijdens het eerste Zelfbouwfestival Almere de verkoop van bouwkavels voor zo'n 1000 woningen in het Europakwartier in Almere Poort.

Het startsein van het festival wordt vrijdagmiddag 22 april om 14.00 uur gegeven door burgemeester Annemarie Jorritsma en wethouder Adri Duivesteijn met de onthulling van de maquette voor het Europakwartier West.

Het festival speelt zich af in het Arte College aan de Oostenrijkstraat en in een daarnaast gelegen circustent.

Verschillende buurten

De beschikbare kavels zijn verdeeld over zes verschillende buurten. Elke buurt kent z'n eigen, unieke punten. Zo komt er een levendige buurt dicht bij het station en het Arte College (`Ik bouw bij het station'), waar niet alleen woningen, maar ook winkels en horeca kunnen worden gebouwd. Direct daaraan grenzend kunnen langs het water woningen gebouwd worden. Deze buurt `Ik bouw in het water' komt naar verwachting in de zomer, op de markt. Meer naar de kust toe, met zicht op de toekomstige duinen tot wel tien meter hoog, kunnen stadspaleizen en twee-onder-een-kappers worden gebouwd (`Ik bouw met zicht op Duin' - noord, midden of zuid). Ook is er een gebied naast oude vindplaatsen, met resten uit het stenen tijdperk (`Ik bouw bij de vindplaats').

Mix van initiatieven

Het nog te ontwikkelen Europakwartier West in Almere Poort is een nieuw plangebied. De gemeente kiest er heel bewust voor om het Europakwartier van `onderop' te laten ontstaan. Geen grootschalige ontwikkeling, maar een mix van kleinschalige initiatieven waarbij de mensen samen hun nieuwe wijk maken. De wijk ontstaat organisch, stap voor stap en vormt zich door de vraag in de markt. Om die vraag goed in beeld te brengen opende de gemeente op 16 februari de Bouwfabriek Almere Poort. In deze `fabriek' sprak de gemeente de afgelopen weken intensief met alle betrokkenen over de ontwikkeling van het Europakwartier.

Wethouder Adri Duivesteijn: "De uitnodiging was niet voorbehouden aan zelfbouwers - juist niet. Europakwartier West wordt niet alleen gemaakt door de particuliere zelfbouwers, maar ook door ook ondernemers, maatschappelijke organisaties, aannemers, corporaties en ontwikkelaars die voor een ander willen bouwen. Het maakt niet uit wie het initiatief neemt. Of het nu gaat om één woning, dertig woningen, een winkel, horecabedrijf of maatschappelijke voorziening. Al die kleinschalige initiatieven kunnen hun plaats vinden en bouwen samen Europakwartier West. De wijk ontwikkelt zich zo eigenlijk zoals steden zich vroeger ontwikkelden, op een natuurlijke, organische manier. Dat vraagt flexibiliteit. Het hele plan van de wijk moet de wens van de initiatieven kunnen volgen. Voor Europakwartier West is met de Bouwfabriek zo een uniek verkavelingsplan tot stand gekomen, met verschillende woonmilieus. Voor elk initiatief is een plek. Van een statig `stadspaleis' tot starterswoningen, van
twee-onder-één-kapwoningen tot herenhuizen".

Kavelpaspoorten en verkoopvoorwaarden

De definitieve kavelpaspoorten en de belangrijkste verkoopvoorwaarden zijn in te zien op de site www.ikbouwmijnhuisinAlmere.nl en liggen vanaf 19 april ook ter inzage in de Kavelwinkel. Ook de verkoopbrochure van het Europakwartier West is te lezen op de site www.ikbouwmijnhuisinAlmere.nl

Start verkoop

De verkoop van de kavels start op vrijdag 22 april in de Kavelwinkel op locatie in het Arte College, Oostenrijkstraat 2. Op zaterdag 23 april is de Kavelwinkel in het Stadhuis gesloten, en alleen geopend in het Arte College in Europakwartier.

Eerste Zelfbouwfestival Almere

Bouwen is bijna een synoniem voor Almere. De stad groeit dagelijks, zowel aan de tekentafel als in de praktijk. Sinds 2006 is het bouwen van een woning door de mensen zelf, particulier opdrachtgeverschap, een prioriteit van de gemeente Almere. Na vier jaar is het hoog tijd om de balans op te maken.

Op het 1e Zelfbouwfestival Almere staan de ervaringen van zelfbouwers centraal. Twee dagen lang staat het Europakwartier in Almere Poort in het teken van activiteiten voor aankomende zelfbouwers. Er zijn workshops met architecten, lezingen, openhuizenroutes, prijsuitreikingen, speeddaten met architecten en er is uitgebreide verkoopinformatie. Het KlokHuis dat bijna gereed is, kan worden bezocht. Mensen die een optie nemen op een bouwkavel maken kans op een helikoptervlucht boven de nieuwe wijk.

Wethouder Adri Duivesteijn: "Vijf jaar zelfbouwen in Almere heeft intussen al meer dan duizend verkochte bouwkavels opgeleverd. De praktijk heeft uitgewezen dat mensen anders willen wonen, zelf willen bepalen hoe hun huis en woonomgeving eruit moet zien. De bewoner is niet langer woonconsument, maar woonproducent. Er is geen betere manier om de vraag uit de markt te bedienen. Particulier opdrachtgeverschap werkt, ondanks of misschien wel juist door de zware crisis waarin de bouwsector verkeert. Ik wilde laten zien dat mensen hun eigen wijk en stad kunnen maken. Dat je andere, betere steden kunt bouwen dan nu gebeurt. En ik wil laten zien dat particulier opdrachtgeverschap op grote schaal mogelijk is. Met een normale voorziening en zonder subsidie. Ik vind het een soort burgerrecht dat mensen hun eigen huis kunnen bouwen als ze dat willen. In Almere is bewezen dat de uitoefening van dat recht heel goed mogelijk is. Geen huis is hetzelfde en de mogelijkheden zijn onuitputtelijk. Ik hoop dat het in andere gemeenten ook gaat gebeuren."

Bijlage(n)


* Programma Zelfbouwfestival (pdf 54K)