Ingezonden persbericht


()

Vooraankondiging, 23 februari 2011

Rineke Dijkstra & Claude Lorrain

Van 22 april t/m 18 september 2011 in het Prentenkabinet van Teylers Museum Als smaakmaker voor de grote Claude Lorrain tentoonstelling die Teylers Museum en Musee du Louvre presenteren in het najaar, toont het Haarlemse museum van 22 april t/m 18 september Rineke Dijkstra & Claude Lorrain in het Prentenkabinet. Te zien zijn foto's uit de serie Park Portraits van de beroemde Nederlandse fotografe en landschapstekeningen van meesterkunstenaar Claude Lorrain.

Rineke Dijkstra
De getoonde werken van Rineke Dijkstra (1959) zijn foto's die zij maakte in 2005 en 2006 van jonge mensen in het park. In vergelijking met andere fotoseries van Dijkstra, speelt in deze foto's de omgeving van de geportretteerde kinderen en adolescenten een grote rol. De contactafdrukken die nu voor het eerst tentoongesteld worden, laten het zoekproces van de kunstenaar naar de juiste lichtval, kadrering en positionering zien. Sommige foto's blijken op dezelfde locatie te zijn genomen, maar door een ander licht of standpunt volkomen verschillende resultaten op te leveren.

Het ideale landschap
De werkwijze van Rineke Dijkstra doet denken aan de zoektocht naar de ideale verbeelding van het landschap zoals die te zien is in de tekeningen die de 17de-eeuwse landschapschilder Claude Lorrain (1600-1682) maakte in de omgeving van zijn woonplaats Rome. Claude Lorrain was eeuwenlang lichtend voorbeeld voor generaties kunstenaars. Tegenwoordig is de weerklank van zijn naam - zeker in Nederland - echter gering buiten een kleine kring van fijnproevers. Toch zijn veel van de principes die ten grondslag liggen aan het werk van Claude Lorrain vandaag de dag nog even geldend voor kunstenaars die het landschap in beeld brengen, zoals Rineke Dijkstra in haar parkfoto's. Deze tentoonstelling laat zien welke onverwachte en interessante verbanden er liggen tussen deze twee zo uiteenlopende kunstenaars. De problemen die Rineke Dijkstra tegenkwam bij het maken van haar parkfoto's, blijken bijzonder vergelijkbaar met die van de 17de-eeuwse kunstenaar Claude Lorrain.

Tentoonstelling
De tentoonstelling toont een tiental parkfoto's van Rineke Dijkstra en zo'n vijftien tekeningen van Claude Lorrain. Aangevuld met contactafdrukken van de fotografe. Verschillende thema's verduidelijken de overeenkomsten en verschillen, zoals 'Het licht in het landschap', 'De mens in het landschap', 'Coulissen in het landschap', 'Bomen in het landschap' en 'Symboliek van het landschap'.

Claude Lorrain
De grote tentoonstelling over Claude Lorrain vindt van 21 april t/m 18 juli 2011 in het Louvre plaats en van 28 september 2011 t/m 8 januari 2012 in Teylers Museum. Nooit eerder was er een overzichtstentoonstelling van Claude Lorrain te zien in Nederland.


---