Ingezonden persbericht



passie-paaswedstrijd in amsterdam: Johannes vs. Matthäus

Traditiegetrouw zijn er in Amsterdam rond Pasen ettelijke uitvoeringen van de Matthäus Passion van Bach te zien en horen. Wat veel mensen niet weten is dat Bach voor de Matthäus al een andere Passie schreef op basis van het Evangelie van Johannes. De Stadsschouwburg haalt nu speciaal voor Pasen deze Johannes Passion op 22 en 23 april naar Amsterdam. In een, voor het eerst in Nederland, geënsceneerde versie van de Nationale Reisopera. Een uitgelezen kans voor het publiek om deze twee passies te vergelijken. We zijn benieuwd welke er 'wint'.

Er zijn overeenkomsten tussen deze twee passies maar ook grote verschillen. Zo duurt de Johannes maar de helft van de Matthäus en ligt de nadruk in de Johannes meer op de krachtige persoon van Jezus en niet zoals in de Matthäus op zijn lijden. Ook is de Johannes Passion geschreven voor een kleiner orkest, waardoor het intieme karakter groter is. Bach volgde vrij letterlijk de tekst van het Johannes Evangelie en bleef tot aan zijn dood in 1750 aan het werk sleutelen.

De Johannes Passion is de meest menselijke van de vier versies in het nieuwe testament en daarom ook bijzonder geschikt om geënsceneerd op de bühne te brengen. "We will make the drama visible. We are not making an opera of it", zo verwoord regisseur Dale Duesing zijn visie op de regie van dit eeuwenoude en altijd inspirerende verhaal. Het woord, het boek, het licht, vormen de uitgangspunten voor de interpretatie van deze unieke productie, aldus Duesing. Dale Duesing is zowel zanger als regisseur. In 1994 heeft Opernwelt Magazine Dale uitgeroepen tot zanger van het jaar. Dale maakte zijn regiedebuut bij Frankfurt Opera met Il Viaggio a Reims. Hij regisseerde voor de Nationale Reisopera al eerder een indrukwekkende Medea.

Reserveren kan via 020-624 23 11 of www.ssba.nl