Rijksvoorlichtingsdienst

Air Task Force 14 schenkt tafeltennistafels aan Militair Revalidatie Centrum

Het veertiende detachement van de Air Task Force (ATF) schenkt vrijdag 22 april twee tafeltennistafels en een SilverFit aan het Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg ten behoeve van het herstel en welzijn van de gewond geraakte militairen tijdens de missie in Afghanistan. Het luchtmachtdetachement, dat van mei t/m oktober 2010 vanaf Kandahar Airfield en Kamp Holland in Tarin Kowt opereerde, zamelde met hulp van het thuisfront in totaal ruim 13.000 euro in voor het MRC.

De speciaal in het leven geroepen goede doelen commissie van ATF-14 koos ervoor de opbrengst te schenken aan het MRC Aardenburg, omdat voor de militairen die gewond raakten in Afghanistan de missie nooit zal ophouden. Tijdens de uitzendperiode van ATF-14 stopte Nederland op 1 augustus 2010 als lead nation in de provincie Uruzgan.

De opbrengst is onder andere tot stand gekomen door diverse kleine acties, zoals de verkoop van een speciale daghap en vrijwillige bijdrages aan Nederlandse militairen die zich in het uitzendgebied opwierpen als amateurkapper. Het thuisfront organiseerde inzamelingsacties tijdens dorpsfeesten en collectes in kerken. Het merendeel van het geld werd opgehaald tijdens een Hollandse Dag op Kandahar Airfield (KAF). Gedurende deze dag werden stroopwafels en overige typisch Hollandse producten verkocht, oud-Hollandse spelen georganiseerd en verzorgde de Nederlandse DJ Kay Wilder een drie uur durend optreden.

De aanschaf van tafeltennistafels was al langere tijd een wens van het MRC Aardenburg. De stenen tafeltennistafels kunnen worden gebruikt door alle revalidanten, ook zij die rolstoel gebonden zijn. De sporttherapie kan de tafeltennistafels inzetten ter ondersteuning van het revalidatieprogramma, maar in de vrije tijd kan er ook door revalidanten recreatief worden gespeeld. De SilverFit is een virtueel systeem waarmee het motorische en analytische vermogen kan worden getraind.

ATF-14 leverde vorig jaar met luchtsteun een belangrijke bijdrage aan de taak van ISAF. Deze luchtsteun werd geleverd met vier F-16's en drie Chinook transporthelikopters vanaf Kandahar Airfield (KAF) en vijf Apache gevechtshelikopters vanuit Kamp Holland in Tarin Kowt. Momenteel is het zestiende ATF detachement met vier F-16's operationeel op KAF.

Noot voor redacties (