Belgische Federale Overheid


Strategienota Landbouw en Voedselzekerheid: "België steunt duurzame, familiale landbouw"

Datum: 22 april 2011

De Belgische ontwikkelingssamenwerking ondersteunt duurzame, familiale landbouw. Doel is de voedselzekerheid te verbeteren en een bijdrage te leveren tot duurzame economische groei. Dat moet waardig werk creëren in rurale gebieden. In een nieuwe strategienota stelt de Belgische ontwikkelingssamenwerking haar visie op landbouw en voedselzekerheid op scherp. Terwijl de steun van België voor deze sector sinds enkele jaren stijgt, is de nieuwe nota ingegeven door de wens om de effectiviteit van onze hulp te verbeteren.

Anno 2011 zijn de uitdagingen waarvoor de landbouwsector staat enorm. Demografische ontwikkelingen, de toenemende verstedelijking, de veranderende verbruikspatronen en de nieuwe maatschappelijke verwachtingen (zoals de bescherming van het leefmilieu en het behoud van de biodiversiteit) oefenen grote druk uit op de vraag naar voedingsmiddelen.

Om deze mondiale uitdagingen beter te kunnen aanpakken, wil de nieuwe strategienota de Belgische hulp inzake landbouw en voedselzekerheid doelmatiger maken. In evaluaties van de Belgische ontwikkelingsacties was immers een duidelijke nood vastgesteld aan een kaderdocument dat richting geeft aan wie belast is met de uitvoering van interventies.

De nota zet de prioritaire krachtlijnen uit voor interventies van de Belgische ontwikkelingssamenwerking in deze sector. Productie, commercialisering, bestuur en gender worden in de nota vooropgesteld als de vier strategische prioriteiten van het Belgisch ontwikkelingsbeleid inzake landbouw en voedselzekerheid.
1. Landbouwproductie: verbeteren en veiligstellen van de productie en de productiviteit in de landbouw in het licht van duurzame ontwikkeling.

2. Commercialisering van de productie: valorisatie van de landbouwproducten en verbetering van de markttoegang.
3. Bestuur in de landbouwsector: versterking van de coördinerende, faciliterende en regulerende rol van de staat en versterking van de civiele maatschappij en de landbouworganisaties.
4. Plattelandsvrouwen: individuele en collectieve empowerment van plattelandsvrouwen.

De strategienota kwam tot stand in samenwerking met het Platform `Landbouw en voedselzekerheid' dat de verschillende actoren van de Belgische samenwerking inzake landbouw groepeert. De nota weerspiegelt hiermee de gemeenschappelijke visie van de Belgische ontwikkelingssamenwerking en moet eerst en vooral dienen als referentiedocument voor de indicatieve samenwerkingsprogramma's en als informatiebron voor onze partnerlanden over de domeinen waarin België een bijzondere expertise en meerwaarde kan bieden.

De interventies van het Belgisch Fonds voor de Voedselzekerheid, dat werkt rond de verschillende aspecten van voedselzekerheid in Sub-Sahara Afrika, schrijven zich eveneens in in dit algemene strategische kader. Hetzelfde geldt voor het Belgische beleid inzake voedselbijstand.

Lees er alles over in de strategienota (PDF, 2.87 MB).