Ministerie van Defensie

Militairen helpen bij verhuizing ziekenhuis

22 april 2011, 14.58 uur

Militairen assisteren bij het speciale patiëntenvervoer. Foto: ministerie van Defensie Een groot aantal militairen heeft vandaag geassisteerd bij de verhuizing van het Maasziekenhuis Pantein van Boxmeer naar Breugen. De militaire eenheden wisten de verhuizing van het ziekenhuis in te passen in de grote militaire oefening Rhino Redland.

Een veertigtal hoog urgente patiënten werd ´s ochtends vroeg met ambulances overgebracht. De overige 45 verhuisden met speciale wagens voor patiëntentransport, onder begeleiding van motoragenten. In die wagens reed naast de vaste afdelingsverpleegkundige een landmachtverpleegkundige mee. De 35 militaire verpleegkundigen en verzorgdenden komen van 13 Geneeskundige Compagnie.

Op de route naar het nieuwe ziekenhuis regelden reservisten, samen met politie, het verkeer. Naast deze taak werden de 135 reservisten van 30 Nationaal Reservebataljon ingezet om beide ziekenhuislocaties te bewaken.

Scenario

's Ochtends vroeg waren de eerste patiënten al verhuisd. Foto: ministerie van Defensie

Naast de daadwerkelijke ondersteuning vandaag, trainden de militairen onder meer de medische evacuatie van patiënten met helikopters. Vandaag en morgen krijgen de deelnemers rondom het verlaten ziekenhuis te maken met een scenario waarbij ze moeten reageren op plunderaars.

Beveiligen

Waar de oefening voor de meeste eenheden morgen stopt, gaat het echte werk voor de reservisten nog even door. Zij bewaken en beveiligen tot dinsdag het oude ziekenhuis in Boxmeer.