Openbaar Ministerie

Fiod houdt man aan voor faillissementsfraude

22 april 2011

De Fiod heeft afgelopen maandag onder leiding van het Functioneel Parket in Amsterdam een 53-jarige man aangehouden die wordt verdacht van faillissementsfraude, oplichting en valsheid in geschrift. De verdachte is donderdag door de rechter-commissaris in Haarlem voor 14 dagen in bewaring gesteld.

De man wordt verdacht van faillissementsfraude bij twee rechtspersonen in Nederland. Het gaat om een bedrijf in de textielbranche en een bedrijf dat aan merchandising deed. De verdachte zou de bedrijven na overname hebben leeggehaald, waardoor een faillissement onafwendbaar werd. De rechtspersoon in de textielbranche is in november 2006 failliet verklaard. Het bedrijf dat aan Merchandising deed in mei 2007.

Er is vermoedelijk bij de bedrijven voor meer dan een ton aan de boedel onttrokken. Hij zou voor meer dan een miljoen relaties hebben opgelicht. Door met verschillende `neptransacties' te schermen tegenover zakelijke relaties, en door die `neptransacties' ook in de boeken te verwerken zette hij die relaties op het verkeerde spoor. Het duurde daardoor jaren voor zij zich realiseerden dat ze hun geld vermoedelijk kwijt zijn. De curatoren hebben aangifte gedaan van faillissementsfraude in 2009 en 2010.

Bij faillissementsfraude worden op frauduleuze wijze geld dan wel goederen aan een onderneming ontrokken. Faillissementsfraude bezorgt de schuldeisers een financiële strop. Handel berust in belangrijke mate op vertrouwen. Faillissementsfraude ondermijnt het vertrouwen in het handelsverkeer, verstoort de concurrentieverhoudingen en brengt de maatschappij op verschillende vlakken schade toe. Daarom wordt hier tegen opgetreden.