Ministerie van Defensie

Landmacht oefent kernrampbestrijding in Zeeland

22 april 2011, 16.25 uur

Een Nucleair Biologisch Chemisch (NBC)-verkenner Fuchs. Foto: ministerie van Defensie 2 Fuchs-verkenningsvoertuigen van de landmacht hebben gisteravond deelgenomen aan de bestrijding van een geënsceneerde kernramp bij de kerncentrale Borssele. Tijdens de oefening van de Veiligheidsregio Zeeland zorgden de voertuigen, rijdende meetlaboratoria van 101 CBRN-verdedigingscompagnie (Chemisch, Biologisch, Radiologisch en Nucleair), dichtbij de bron voor broodnodige gegevens.

Hoewel de brandweer ook meetwagens voor radioactiviteit, hebben de Fuchsen van de landmacht dankzij hun dikke bepantsering een duidelijke meerwaarde. "Wij zetten de militaire voertuigen in dichtbij de bron", verklaarde stralingsdeskundige Pieter Bezems, namens het regionale brandweerkorps coördinator van de oefening. "De Fuchs is een zwaar gepantserd voertuig. Bij hoge radioactieve straling heb je goede bescherming nodig, bij voorkeur dik staal. Met de gegevens die de Fuchsen in de nabije omgeving van de ramp kunnen verzamelen, kunnen wij de benodigde maatregelen bepalen en in gang zetten."

Overdruk

De Fuchs-versie van 101 CBRN-Verdedigingscompagnie, de TPz Fuchs 1, heeft meetapparatuur aan boord dat bij een kernramp de radioactieve waarden in de lucht kan meten. In het voertuig heerst overdruk en in combinatie met luchtfilters kan personeel zonder persoonlijke beschermende pakken in het afgesloten voertuig werken. De CBRN-compagnie, onderdeel van 101 Geniebataljon uit Wezep, stelde deze capaciteit gisteravond voor de tweede maal in 2 weken beschikbaar aan de veiligheidsregio.

Militaire bijstand

De Fuchs is speciaal geschikt voor de bestrijding chemische, biologische, radiologische en nucleaire dreiging. Zo kan met speciale handschoenen buiten het voertuig worden gewerkt. Foto: ministerie van Defensie

De Koninklijke Landmacht biedt haar CBRN-capaciteit aan in het kader van de Intensivering Civiel-Militaire Samenwerking (ICMS), waarin de militaire bijstand bij rampen en ongelukken is vastgelegd. 101 CBRN verdedigingscompagnie is een gespecialiseerde operationele eenheid van Defensie. De compagnie bestaat uit 3 ontsmettingspelotons en een verkenningspeloton. Het verkenningspeloton beschikt over 6 Fuchsen.