Artsen zonder Grenzen

Ivoorkust: hevig geweld gaat door

22-04-2011

In verschillende wijken in Abidjan wordt nog steeds 2zwaar gevochten. De situatie in het westen van het land is gevaarlijk instabiel. Mensen vluchten er naar de bush, waar ze geen voedsel, water of medische hulp hebben. Artsen zonder Grenzen maakt zich ernstig zorgen over het leven en de gezondheid van de vluchtelingen, die te bang zijn om medische hulp te zoeken. Zelfs in Liberia zijn de vluchtelingen niet veilig. Milities uit Ivoorkust steken `s nachts de grens over en bedreigen, slaan en eisen voedsel van Ivoriaanse vluchtelingen.

Angst voor milities en wraakacties

Er heerst nog onverminderd een medische en humanitaire noodsituatie in Ivoorkust. In het westen van Ivoorkust heeft het geweld na verkiezingen de lokale spanningen en twisten over landbezit doen escaleren. De bevolking leeft er in angst voor milities en wraakacties, vooral in de beboste gebieden aan de grens met Liberia.

Verlaten dorpen

'We zien verlaten dorpen die geplunderd en verwoest zijn; langs de weg tussen Guiglo en Toulepleu liggen verbrande lichamen. Onze teams behandelen patiënten die hun verwondingen 2 tot 3 weken geleden opliepen, maar die tot nu geen medische hulp durfden zoeken. Zij zijn zo bang dat ze tot op het allerlaatste moment wachten. Ze durven ook niet naar hun huizen terug te keren,' zegt Xavier Simon, een van de coördinatoren van Artsen zonder Grenzen in Ivoorkust.

Grof geweld, ook over de grens

Ook aan de Liberiaanse kant van de grens behandelen teams pas aangekomen vluchtelingen, waaronder kinderen, met verwondingen die 2 tot 3 weken oud zijn. Deze vluchtelingen getuigen over het traumatiserende geweld in het westen van Ivoorkust. Het gaat om intimidatie, ontvoering, verkrachting en het levend verbranden van mensen. Maar zelfs in Liberia zijn de vluchtelingen niet veilig. Milities uit Ivoorkust steken `s nachts de grens over en bedreigen, slaan en eisen voedsel van Ivoriaanse vluchtelingen.

Alarmerende verhalen

'We weten niet hoeveel mensen nog in angst in de bush verscholen zitten, en ook niet wat voor een grof geweld hen is aangedaan. Maar de afschuwelijke verhalen die mensen ons vertellen zijn reden om alarm te slaan,' vervolgt Xavier Simon. 'Het is cruciaal dat burgers geen doelwit zijn van geweld en dat ze de levensnoodzakelijke medische zorg en humanitaire hulp kunnen zoeken. We hebben het aantal mobiele hulpposten opgehoogd tot twaalf. Vanwege de enorme onveiligheid kunnen onze teams helaas nog niet tot diep in de bush komen om meer mensen te bereiken.'

Vluchtelingenkampen overvol

De situatie van de vluchtelingen in Ivoorkust zelf wordt steeds moeilijker. Velen moeten buiten, in de open lucht, zonder onderdak zien te overleven. De vluchtelingenkampen zijn al overbevolkt. Daarbij stijgt het risico op epidemieën van mazelen, meningitis (hersenvliesontsteking) en waterige diarree. Geïsoleerde gevallen van die ziektes duiken al op.

Gevechten Abidjan

In Abidjan is het in een groot deel van de stad weer rustig, maar in delen van de stad gaan het geweld en de plunderingen door. In de dichtbevolkte wijken Yopougon Athié en PK18 wordt zwaar gevochten. In de afgelopen 4 dagen verzorgde Artsen zonder Grenzen 32 gewonden in het algemeen ziekenhuis van Yopougon Athié. Van de 20 eergisteren behandelde patiënten met verwondingen als gevolg van geweld, hadden er 14 schotwonden.

Tekort aan medische hulp

In het door Artsen zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuis van Abobo-Zuid, werden 60 gewonden opgevangen, waarvan 12 met schotwonden. Tekorten aan medische voorraden en medicijnen treffen intussen gezondheidsfaciliteiten overal in de stad. Lange rijen mensen staan te wachten om medische hulp te krijgen. Voor de ziekenhuizen van Abobo-Zuid en Anyama staan er vanaf 4 uur 's nachts honderden mensen die dringend medische hulp nodig hebben in de rij te wachten.

Ivoorkust: foto-en-audioreportage

Verwoeste dorpen, mensen die belaagd worden met kogels, machetes en vuur. Zij vertelden onze hulpverleners wat hen overkomen is. 'Hij nam zijn geweer, richtte op mijn nek. Maar hij had geen kogels meer.' Bekijk foto's en luister naar getuigenissen.