Ingezonden persbericht


Dolfinarium werkt onderzoek naar familie orka tegen

Amsterdam, 22 april 2010 - Het Dolfinarium heeft bekend gemaakt geen DNA gegevens vrij te willen geven over Morgan, de orka die zich na 10 maanden nog steeds in een noodtank bij het bedrijf bevindt. Het openbaar maken van de gegevens zou Morgan's recht op privacy schenden, alsdus het Dolfinarium. Een recht dat Morgan in het Dolfinarium nog niet heeft gekend, daar zij momenteel dagelijks bezocht wordt door betalende bezoekers. De Orka Coalitie dringt er op aan dat de gegevens over orka Morgan's DNA openbaar gemaakt worden, zodat onafhankelijke orka-wetenschappers kunnen helpen zoeken naar haar familie.

Eerder gaf het Dolfinarium tijdens een uitzending van Pauw & Witteman aan dat de gegevens openbaar zijn voor wetenschappers. Bij navraag blijkt dat echte wetenschappers geen informatie hebben kunnen krijgen over Morgan, waarmee duidelijk wordt dat het Dolfinarium niet de waarheid verteld. Overigens bevestigd het Dolfinarium dit nu zelf in de media. De Orka Coalitie zal de druk opvoeren op het Dolfinarium en het Ministerie van EL&I om te zorgen dat alle gegevens alsnog boven water komen.

"Het Dolfinarium weigert constant en pertinent DNA gegevens af te staan aan onafhankelijke wetenschappers, die allemaal aangeven dat uitzetting van Morgan een mogelijkheid is die zij graag verder onderzoeken."

Eerder lanceerde een groep van 40 orkawetenschappers - verenigd in de Free Morgan Support Group - een onafhankelijk rapport met een plan voor het uitzetten van de orka. Deze wetenschappers zien kans in een succesvolle uitzetting. De Free Morgan Support Group had zich eerder al aangediend bij het Dolfinarium, maar het Dolfinarium selecteerde haar eigen zeven adviseurs. Van deze zogenaamde 'adviseurs' van het Dolfinarium zijn de meeste geen orka-experts of hebben stevige banden met SeaWorld of andere dolfinaria, waardoor de onafhankelijkheid van hun expertise ernstig in twijfel getrokken kan worden.

De Orka Coalitie zal haar campagne voor de vrijlating van orka Morgan doorzetten. "We willen dat ze een eerlijke kans krijgt."

De Orka Coalitie is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse dieren- en natuurbeschermingsorganisaties Dolphinmotion, Een DIER Een VRIEND, Bite Back, PINK!, Sea First Foundation, The Black Fish en Vier Voeters.

### Noot voor de redactie (