Provincie Overijssel

Omgeving kiest voor brugontwerp De ooievaar en Open eyes

22 april 2011

De uitstraling van de nieuwe bruggen Emtenbroekerdijk (Hardenberg) en Beerzerveld (Ommen) over het kanaal Almelo-De Haandrik is bekend. Voor de brug Emtenbroekerdijk heeft de provincie Overijssel gekozen voor Open eyes en voor de brug Beerzerveld voor De Ooievaar. De provincie volgt daarmee de keuze van de meerderheid van plaatselijk belang en omwonenden. Zij mochten op 21 april kiezen uit drie schetsontwerpen voor de brug Emtenbroekerdijk en vier schetsontwerpen voor de brug Beerzerveld.

Brug Beerzerveld De Ooievaar

Architect Jorge Moura gaat de schetsontwerpen nu verder uitwerken, waarbij onder andere gekeken wordt naar kleurstelling van de brug De Ooievaar en naar het dynamischer maken van schetsontwerp Open eyes. De ontwerpen voor de nieuwe bruggen vertonen gelijkenis met het ontwerp voor de bruggen Hoogenweg, Bergentheim en Kloosterdijk omdat er sprake is van een `familie van bruggen'. De nieuwe bruggen kosten ongeveer 1,5 miljoen euro per stuk en vervangen in de loop van 2012 de huidige bruggen. De nieuwe bruggen over het kanaal Almelo-De Haandrik zijn nodig om de doorvaartbreedte te vergroten en het kanaal zo geschikt te maken voor schepen met een laadvermogen van 700 ton.

Opwaardering 700 ton

De provincie Overijssel wil de bevaarbaarheid van vaarroutes naar de economische centra in Overijssel bevorderen. Om het kanaal Almelo-De Haandrik geschikt te maken voor schepen met een laadvermogen van 700 ton, laat de provincie het kanaal ongeveer een halve meter dieper uitbaggeren. Verder gaat de provincie bruggen voorzien van wachtplaatsen om snel van en aan boord te kunnen komen. Tenslotte komen er vijf nieuwe bruggen.

De werkzaamheden zijn naar verwachting op 1 januari 2014 afgerond, de totale kosten bedragen ongeveer EUR 19 miljoen.

Brug Emtenbroekerdijk Open Eyes