Stichting FOM

22 april 2011

Onderzoekers stapje verder in zoektocht naar donkere materie

Figuur 1. Xenon 100 dark matter detector

In Gran Sasso, Italië hebben onderzoekers in de XENON-collaboratie uit honderd dagen data van het XENON100-experiment nog geen bewijs kunnen vinden voor het bestaan van het Weakly Interacting Massive Particle (WIMP). WIMP wordt gezien als de belangrijkste kandidaat voor donkere materie, waar volgens voorspellingen maar liefst 23% van ons universum uit bestaat. De onderzoekers vonden drie events die kunnen duiden op een WIMP, waarvan ze er twee verwachtten te vinden door achtergrondstraling: niet genoeg verschil om het bewijs van het bestaan van de WIMP te claimen. Wel zijn deze events de meest gevoelige WIMP-zoekresultaten die tot nu toe gemeten zijn. Hiermee kunnen de onderzoekers een groot aantal modellen waarin de WIMP zich zou kunnen bevinden uitsluiten. Het FOM-instituut Nikhef is sinds 2010 betrokken bij de XENON-collaboratie.

De verwachting is dat het grotere experiment XENON1T, waar de collaboratie nu aan werkt, het net rond donkere materie zal helpen sluiten. Met dit experiment hopen de onderzoekers de donkere materie echt te gaan 'zien' en de eigenschappen ervan te kunnen meten.

Nikhef-onderzoekers meten nu mee aan het XENON100-experiment, dat nog ongeveer een jaar zal lopen. Onderzoekers en technici van Nikhef zullen voor XENON1T een cryostaatvat en ondersteunstructuur ontwerpen en bouwen. Daarnaast zorgen zij voor een deel van de elektronica en het data-aquisitiesysteem. De Nikhef-onderzoekers blijven in de komende jaren samen met hun internationale collega's actief in de fysicagroepen tijdens de analysefase van het onderzoeksproject.

De resultaten zijn ingediend als artikel bij Physical Review Letters en zijn beschikbaar als online prepublicatie.

Lees meer over XENON100 en XENON1T
Zie het origineel

(Contact: Patrick Decowski, Nikhef's programmaleider van XENON1T)